Бисер Николов: Започва укрепване на коритото на Върбица в района на три помпени станции

Три участъка на р. Върбица в района на помпените станции в Бенковски, Островец и Крилатица в община Кирково  ще бъдат укрепени, тъй като речното корито се е изместило, а водите на реката застрашават  шахтовите кладенци, научи репортер на 24rodopi.com. Помпените станции осигуряват питейна вода на около 3 500 души в 12 населени места. Строителните работи стартират тази седмица. 
Новината на 24rodopi.com потвърди Бисер Николов, втори в кандидат-депутатската листа на „БСП Лява коалиция”, който  от позицията на областен управител е поискал помощ от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет.
„Проектът беше изготвен, за да бъде съхранено водоподаването, за да не  разруши реката  кладенците и помпените станции”,  коментира Николов.
Той обясни, че в три участъка с дължина до един километър реката ще бъде изместена в старото и корито. Ще бъдат избутани наносите, ще бъдат направени насипи от баластра и ще бъдат заскалени с ломен камък, за да бъде преграден пътят на водата към станциите и кладенците. Предвидено е и трите района да бъдат залесени.
24rodopi.com
hard admin

*

Top