Бисер Николов: "Маказа" бе сбъдната мечта за хиляди, кризата с водата – спечелена тежка битка!

Сега всички трябва да работят за изграждането на обходен път на Кърджали, категоричен е областният управителОбластният управител на Кърджали Бисер Николов е роден през 1970 г. Завършва специалността „Икономика и управление на индустрията” в УНСС. Магистър по икономика. От 2007 г. следва право, дипломира се през 2013 г. От 1993 г. до 2013 г. работи в банковата сфера в Кърджали.

-Г-н Николов, за година и малко повече от два месеца като областен управител на Кърджали сменихте двама началници. Помните ли първите думи на Пламен Орешарски по темата „Кърджали“? Какво Ви е впечатлението от първата среща със служебния премиер Георги Близнашки?

-Първите „тежки” думи на Орешарски за Кърджали бяха: „След откриването на „Маказа” идва ред на обходния път на град Кърджали”. И АПИ стартира процедури по работния проект. Не съм имал възможност да поставям пред премиера Георги Близнашки въпроси за област Кърджали. Ако имам тази възможност, ще се възползвам и ще поставя отново темата за обходния път.

-Кое за 14-те месеца Ви дава самочувствие, че сте бил най-висшият представител на държавата в Източните Родопи и кой е проблемът, който ви накара да се чувствате безсилен?

-Почувствах, че съм най-висшият представител на държавата в областта в един най-обикновен работен ден – когато след десетки разговори и много срещи за „Маказа” получих едно крако писмо от Министерството на външните работи. Само няколко реда – да организирам откриването на ГКПП „Маказа – Нимфея” с областния управител на област Източна Македония и Тракия в Република Гърция.
Изключително притеснен бях след свличането на огромно количество кал и дървесина във водите на яз. „Боровица”. Моите ангажименти и отговорности бяха свързани основно с организацията по разчистването на язовира от дървесната маса – осигуряване на екипи, лодки с нужната мощност, изясняване на въпроса за собствеността на извлечената дървесина, координация между екипите и т.н. Трябваше да се действа бързо, защото имаше опасност при нова приливна вълна дървесната маса да попадне в преливника, да го затапи, а водата да прелее през насипното съоръжение.
Доволен съм, че този процес приключи и благодаря на всички, които участваха. Те работиха усилено и направиха всичко възможно, за да извлекат дървесината по-бързо от водното езеро.

-Много премиери и министри обещаваха да отворят прохода „Маказа”, но в историята влязохте Вие. Прерязването на лентата на новия граничен пункт на 9 септември 2013 година ли ще бъде кулминацията на мандата ви като областен управител на Кърджали?

-Отварянето на пътя през „Маказа-Нимфея” беше десетилетна мечта и изминаха години в очакване. В навечерието на събитието хората не вярваха, че се случва. Имаше една особена тържественост и някои кърджалийци дори се засегнаха, че не са били специално уведомени или поканени на откриването. Българската страна покани всички български граждани чрез медиите, гърците прецениха, че ще допуснат само официалните лица и журналистите. Всичко се случи в работна атмосфера – след много разговори с представители на гръцката област Източна Македония и Тракия. Организирахме посещения в наши населени места, за да бъде преодоляна тревогата им. Знаете, че страховете от неизвестното са най-големи. Тези притеснения не бяха декларирани, но прозираха във въпроси, които поставяха нашите съседи. В Гърция имаше и аплодисменти, и реакции срещу отварянето на пункта. А отварянето на пътя наистина има историческо значение и по тази причина не може да бъде засенчено от други събития на територията на област Кърджали през 2013-2014г. Тепърва обаче предстои калкулирането на ползите и това няма да е еднократен акт. При всички случаи има и ще продължава да има и проблеми. Трафикът през лятото е изключително силен, пътят е разпознат като удобен не само от българските и от гръцките граждани. Затова е необходимо изграждането на още две платна на самия граничен пункт, на навес, включването още поне два екипа гранични полицаи през летния сезон.
Областна администрация Кърджали е направила конкретни предложения за това в Министерството на регионалното развитие, изготвена е необходимата документация. За съжаление времето до изборите не беше достатъчно, за да стартират строително-монтажните работи.
Опитахме се също да ускорим работата по проекта за обходен път на Кърджали. Самото отваряне на движението през границата задължава всички представители на политическите сили от област Кърджали да работят за изграждането на обходен път. Той няма да облекчи само трафика през границата. Обходният път ще запази човешки животи, защото движението по бул. „Беломорски” и ул. „Първи май” е изключително натоварено, дори рисково.

-Водните проблеми на Кърджали? Изкарахте тежък месец по време на кризата (между 23 юли и 23 август), но пък по Ваше време се инвестираха сериозни средства за главния водопровод.

-Част от тези средства – около 800 хиляди лева, предотвратиха голяма беда. Бяха реконструирани рискови участъци на довеждащия водопровод и беше предотвратена авария, която можеше да остави Кърджали, Момчилград и десетки населени места без вода в продължение на месеци. Аварията чукаше на вратата ни, а можеше да провокира и свлачищни процеси. Бяха изготвени експертни становища, бяха извършени допълнителни огледи, бяха събрани и изяснени всички жалби, подавани пред последните години от собственици на имоти в района.
Първата ми задача като областен управител беше да мотивирам и да настоявам за реконструкцията. Ще си позволя да напомня, че старият участък от водопровода в кв. „Боровица” беше като швейцарско сирене – с големи пробойни, които водеха и до сериозни загуби на пречистена вода. Вторият участък се изпълнява в момента, защото беше недостъпен за техниката досега.

-Защо не подадохте оставка, както служебният премиер призова всички областни управители, които са и кандидат-депутати, а излязохте в неплатен отпуск?

-Подадох молба за неплатен отпуск, съгласно Изборния кодекс, преди молбата на служебния премиер. В отпуск съм от 2 септември т.г. Не считам, че областен управител би посял съмнения, че може да създаде изходно неравенство на политическите сили по отношение на изборите. Областните управители и областните администрации имат основно два ангажимента за вота – провеждане на консултации за състава на РИК и техническо осигуряване на РИК.

-Прогнозата Ви за 5 октомври? Какво да очакваме след изборите?

-Нито една политическа сила няма да има пълно мнозинство и ще трябва да започнем да се учим на коалиционна култура. Избирателите ще ни принудят да се научим. Пътищата са само два – дали ще се научим по лесния начин или по трудния.
Ще си позволя да призова хората да бъдат по-активни и да гласуват, да не остават у дома в изборния ден. Да подкрепят почтени и толерантни, достойни и образовани кандидати. А на кандидатите за депутати ще препоръчам да не правят негативна предизборна кампания, да избягат от агресивния тон. Да говорят по-малко, повече да работят.
24rodopi.com

hard admin

*

Top