Битката на Севдалин и Адриана за 6-годишната Жасмина стигна до съда в Люксембург

Румънката иска спешно паспорт за детето си
 
Къде да живее 6-годишната Жасмина – в родопското градче Неделино с баща си Севдалин Чандъров или в румънския Кълъраш с майка си Андрина – Веронику Петку. По този казус ще се произнесе Съдът на Европейския съд в Страсбург.
Както вече писахме, българският съд окончателно отне детето на 41-годишния неделинец Севдалин Чандъров. Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли жалбата на родопчанина срещу решението на окръжните магистрати в Смолян относно упражняването на родителските права спрямо малолетната му дъщеря Жасмина. По този начин детето трябва да отиде да живее при майка си, която от 4 години е в Испания.
Адвокатът на родопчанина обаче поиска  ВКС да се обърне към съда в Люксембург да се произнесе как са спазени правата на Жасмина съобразно Хартата за човешки права и европейските директиви. Юристът се надява след произнасяне на съда в Люксембург Жасмина да има и майка, и баща. По този начин детето можело да остане в България.
Румънката е предоставила на Нова телевизия запис от 30 секунден разговор между двамата, от който става ясно, че Севдалин я нарича „проститутка”, псува я грозно и й се заканва- „ще видиш ти какво ще ти се случи”. Зрителите на канала видяха също така и скандална снимка, на която се вижда как бащата уринира край пътя, докато носи на раменете си Жасмина. Андриана твърди също, че е била бита от родопчанина.
Междувременно репортер на 24smolian.com научи, че на 30 октомври е започнало дело за изваждане на паспорт на детето. Съдът трябва да разреши това след окончателното решение на ВКС. По този начин Андриана ще изведе Жасмина от страната
Припомняме, че Чандъров заплаши, че отново ще започне гладна стачка, за да запази правото си да вижда и да се грижи за 6-годишната си дъщеричка. 41-годишният мъж от Неделино вече е предприемал подобно протестно действие в края на март тази година. Тогава бащата започна гладна стачка пред сградата на Съдебната палата в Смолян срещу решение на магистратите да му бъдат отнети родителските права. Тогава Чандъров издигна протестни плакати, обвинявайки в корупция ръководителите на съда. Той бе категоричен, че ако от гладната стачка няма ефект ще се премести пред президентството в София, като е готов и на крайни мерки –да посегне на живота си, като се самозапали.
Сагата на родопчанина започва преди седем години когато сключва брак с румънката Адриана – Веронику Петри, с която заживели в Неделино. Ражда им се дъщеричка –Жасмина. Преди време обаче майката заминава на работа в Испания, където се запознава с румънец и се разделя с родопчанина. Майката предявява и иск за родителски права над детето.
В подкрепа на мъжа в Неделино бе направена и  подписка в общината. Бащата е категоричен, че родителските права трябва да бъдат негови. На първите две инстанции вече са присъдени на майката. Бившата съпруга заявила пред съда, че родопчанинът имал хомосексуални наклонности.
„Бащата е много грижовен. Просто може някои майки да се поучат от него”, споделя д-р Милка Любомирова, личен лекар на Жасмина, в град Неделино. Момиченцето почти не познава майка си, която от години работи в Испания. То дори още не знае, че има вероятност да бъде изпратено при нея.
„За две години Адриана нито веднъж не се обажда, за да попита как е дъщеря ѝ в Неделино”, разказва Севдалин.
На две инстанции българският съд отказа да се вслуша в аргументите на социалните работници и на личния лекар на Жасмина, според които Севдалин е перфектен родител, и отсъждат родителските права на майката.
hard admin

*

Top