БНР иска да прави 24-часова програма в Кърджали, но пари няма

Българското национално радио (БНР) поиска от държавата финансиране за 24-часова програма за Кърджали, но получи отказ. Парламентарната комисия по културата и медиите отхвърли днес проектобюджета за 2014-та година.
Критики към проектобюджета отправи дори депутатът от левицата Мартин Захариев. Той критикува държавните медии, че са изпуснали завинаги възможността да се наложат на рекламния пазар и сега за 6 месеца БНТ изкарвала толкова, колкото Би Ти Ви за една седмица. Той подчерта, че е необходимо общественият дебат за финансирането на медиите, който да включи и законодателни промени.
Представители на БНТ и БНР възразиха срещу недостатъчните средства, заложени в бюджета. От националната телевизия обясниха, че са поискали 18 млн. лв. допълнително заради цифровизацията и намалението с 5 млн. лв. ги учудва. Представител на БНР каза, че радиото може да се вмести в заложения бюджет, но това ще отмени планираната дигитализация на уникалния архив на радиото, създаването на 24-часова радиопрограма в Кърджали и други проекти.
Председателят на комисията и бивш министър на културата Стефан Данаилов изрази притеснение от свития бюджет на министерството, но гласува “за” проектобюджета за 2014 г. с обяснението, че дори комисията да не го приеме, от това нищо няма да последва.
hard admin

*

Top