Богаташи от Комотини не искат отварянето на Маказа

Заради разликата в цените и страхът от фалити

 

Едри търговци от района на Комотини са против отварянето на прохода Маказа. Това разкриха за 24rodopi местни журналисти, които отразяват протеста на родопските предприемачи на ГКПП край Златоград.

Собственици на складове за храни и строителни материали още преди година са алармирали местните власти в Северна Гърция, че новите гранични пунктове са удар срещу местната икономика, защото цените в България са много по-ниски. В доклад на местната търговско-промишлена палата се посочвало, че хиляди от районите на Ксанти и Комотини минавали през ГКПП – Златоград, за да си набавят храни, строителни материали, дърва за огрев, печки, бяла техника и т. н. от български търговци.  Гърците ползвали и различни услуги у нас – от зъболечение до боядисване на автомобилите.

Предприемачите в Комотини предупреждавали, че след отварянето на Маказа положението щяло да стане още по-тревожно и да тръгнат верижни фалити в Северна Гърция, защото заради по-хубавия път местните хора масово щели да пътуват за района на Кърджали.

Няколко едри търговци, занимаващи се със строителство и фуражи, са в основата на проблемите на българските търговци на границата с Гърция – това обявиха протестиращите на граничния пункт при Златоград родопчани. Във вторник те отново блокираха границата с над 60 буса, като пътят бе затварян през час. Родопските търговци смятат блокадата да продължи дори по време на Великденските празници, когато традиционно трафикът в двете посоки през връх Костадин е най-силен. Радикалните действия целят правителството и останалите институции в южната ни съседка да вземат необходимите мерки, предишният пропускателен режим да бъде възстановен от страна на комшиите ни.

Припомняме, че недоволството на родопския бизнес е предизвикано от ограничението за преминаващите превозни средства до 2 тона, наложено от гръцките гранични власти. При откриването на пункта преди 3 години, от българска страна е поставена табела за допустимо преминаване до 3.5 тона. Преди десетина дни обаче гръцките власти слагат друго ограничение за допустимия товар на преминаващите камиони. Целта е да се ограничи достъпът на евтини български стоки до гръцките пазари, които подбивали цените на бизнеса в Северна Гърция.

„Докато въпросът не тръгне в положителна посока, движението през пункта при Златоград ще бъде спирано. Подкрепата на протестиращите от българска страна расте”, заявиха недоволните при ГКПП-Златоград.

hard admin

*

Top