Божидар Данев – служебният премиер на България?

Проектосъстав на служебен кабинет е дал на президента Росен Плевнелиев изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Това е станало по молба на държавния глава, отправена към участниците в консултациите за Обществен съвет.”Предложихме имена на утвърдени специалисти, които не са обвързани политически”, потвърждава пред “Преса” Данев.
БСК е предложила финансовото министерство да поеме и управлението на еврофондовете и министър да бъде Румен Порожанов. В момента той е шеф на ДФ “Земеделие”.
За социален е обсъждан Иван Нейков – бивш социален министър в кабинета на Иван Костов, за здравеопазването – Димитър Димитров, който в момента е директор на столичната болница “Св. Анна”. За регионалното развитие бил предложен проф. Красимир Петров. Той е ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия. За шеф на НАП се предлага досегашният говорител на агенцията Росен Бъчваров.
Койчо Русев се предлага за министър на транспорта. Той е член на УС на АЕБТРИ, председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт. Борислав Белазелков се предлага за министър на правосъдието. Той е върховен съдия, член на Съюза на съдиите.
Имената за силовите ведомства са Никола Динев – МВР, който е бивш шеф в инспектората на ведомството до 2001 г. и полк. Иван Иванов за МО. Има идея с туризма да се заеме директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов.
Акад. Стефан Воденичаров, министър на образованието, е единственият от кабинета на Бойко Борисов, който е предложен да остане на поста си.
За ръководител на ДКЕВР е визирана Иванка Диловска. Тя е председател на управителния съвет на частния Институт за енергиен мениджмънт.
Междувременно две групировки – на депутата Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, от една страна, и  на бизнесмените Иво Прокопиев и Огнян Донев, от друга – водят компроматна война, свързани с нареждането на временното правителство.
И двата лагера са собственици на медии. Едните бяха ужасени от факта, че еврокомисарят Кристалина Георгиева може да стане служебен премиер и обявиха, че тя имала 50 000 лева заплата. Обидените отговориха, че медийният им слуга, който не правел нищо с изключение на „помийната атака”, получавал по 60 000 лева на месец.
Днес от единия лагер съобщиха, че „дясната ръка” на приятелката на Бойко Борисов Цветелина Бориславова ще става премиер. Посочва се името на Светослав Божилов. Битката продължава.
hard admin

*

Top