Божидар Димитров: Остава сега в Кърджали да изберат Явер паша за почетен гражданин!

Достойно за съжаление е решението на Общинския съвет в Кърджали да не избере ген. Делов, освободител на Кърджали, за почетен гражданин. Това обяви по радио „Фокус” историкът Божидар Димитров, който за кратко беше министър, но заради серия от гафове и съпричастност към тайните служби на тоталитарната власт бе отстранен.

По думите на директора на Националния исторически музей, 22-мата съветници от ДПС не са действали като български граждани в случая, макар и формално да са. „Защото в Балканската война участваха и техни сънародници от България и те достойно изпълниха дълга си към отечеството, което беше България. Военните паметници в смесените райони са изпъстрени с имена на етнически турци или българи мюсюлмани, загинали в тази война. Решението – ген. Делов да не бъде почетен гражданин на града е подигравка и с тяхната памет”, каза Божидар Димитров.

По думите му – сега остава на следващата сесия на Общинския съвет в Кърджали за почетен гражданин на Кърджали да бъде обявен противникът на ген. Делов – Явер паша.

„Със своя корпус от елитни военни части, той „героично” се опита да задържи Родопите като османо-турско владение, но беше разбит от Делов и при Кърджали, и при Маказа, а в Смолянско – при Средногорци. Отстъпи в Беломорието, където, преследван от българските части, „героично” се предаде при река Марица с 16 500 елитни войници срещу далеч по-слабите български части, които действаха срещу него. А може и бюст да поискат да му направят. Хора, които не се усещат като български граждани, са готови на всичко”, коментира Божидар Димитров.

hard admin

*

Top