Божидар Димитров става почетен гражданин на Ивайловград

Божидар Димитров ще бъде обявен за почетен гражданин на Ивайловград. Решението за номинацията е одобрено от Общинския съвет, по предложение на кмета на града – Диана Овчарова. Званието се присъжда на директора на Националния исторически музей (НИМ) за заслуги в разкриването и популяризирането на културно-историческото наследство в региона. Под егидата и благодарение на съдействието на Божидар Димитров в ивайловградско са проучени 3 значими археологически обекта „Голямата могила” в с. Свирачи, крепостта „Лютица” и крепостта „Родостица”. Крепостта „Лютица” вече е обявена за паметник на културата. Работата по „Родостица” продължава, като от началото на нейното проучване до сега в Общински исторически музей Ивайловград са върнати 346 находки, най-впечатляващата от които е  мраморен капител с тегло 500 кг.
Почетното звание ще бъде връчено по повод 14 февруари – Ден на Ивайловград. Церемонията  по награждаването ще се проведе в 12 часа на площада в Ивайловград.
 
Първият обект, проучен благодарение на съдействието на Божидар Димитров, е „Голямата могила” в село Свирачи на 7 км. от Ивайловград. Двугодишните археологически разкопки допринесоха за получаване на отговор на много въпроси, свързани с антична вила “Армира”, която е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римската епоха, проучени в България. Тя е изключителен архитектурен паметник от преди 2000 години. Това е най-пищно украсеният частен дом (дворец) от римската епоха, разкрит в българските земи. Вилата е била център на поземлено Владение, основано от богата тракийска аристократична фамилия. Благодарение на находките, археолозите дават точна датировка на издигането й, както и конкретика за произхода на нейните собственици.
През 2002 г. беше открита и реставрирана крепостта „Лютица”, която е най-добре запазената българска средновековна крепост, известна като “Мраморният град” и “Цитаделата на Калоян”. Предполага се, че тук  са останките на споменавания в летописите голям и богат средновековен град Лютица – център на епископия (IX – XVII в.) и архиепископия (XVII – XVIII в.), изиграл важна роля в българската история, особено при царуването на цар Калоян (1197 г. – 1207 г.). Крепостта „Лютица” се намира на 6 км. от ивайловградския квартал „Лъджа”.

В момента продължават разкопките на друга средновековна крепост „Родостица”, която се намира в местността „Балък дере”, на 7 км. от Ивайловград. Предполага се, че крепостта е била построена като част от охранителни съоръжения, разположени край река Арда, а през X в. в нея се е помещавал знатен епископ. Очаква се това лято археологическите разкопки, ръководени от Ивайло Кънев, да поднесат истинска сензация.

hard admin

*

Top