Божидар Димитров: Турците у нас винаги са се ползвали с привилегия, ситуацията в Кърджали е много жестока провокация

„Имайте предвид, че турците у нас са се ползвали с привилегията на най-демократичната конституция в Европа – Търновската. Благодарение на нея турски кандидати са се избирали в българския парламент”, с тези думи историкът проф. Божидар Димитров коментира пред Нова телевизия политическия скандал в Кърджали заради честването на Балканската война.
Ще припомним, че скандалът започна с декларация на най-голямата изселническа организация в Турция на 17 октомври. Целият скандал бе проследен единствено от 24rodopi. Кулминацията бе в неделя, когато в неделя на тържествена сесия на Общинския съвет в Кърджали предложението ген. Васил Делов да стане почетен гражданин на Кърджали получи 16 гласа, при необходими 21.
“Това, което се е случило в Кърджали, е изключително опасно, защото група от ДПС – общински съветници се обявиха за небългарски граждани. Те казаха, че Балканската война отворила “кървава рана, която и до днес не е зараснала в сърцата и паметта на българското население”. Т.е. те оспорват правилността на тази война за българската история. Т.е. те се отделят от нас и заявяват – Кърджали и района нямат нищо общо с българската кауза през годините. А по време на Балканската война турското население не се е отделяло от общата българска кауза”, каза уволненият от Бойко Борисов министър заради серия от гафове и съпричастност към тайните служби на тоталитарния режим.
“В конкретната ситуация в Кърджали пак ще подчертая – това, което се е случило, надвишава и историята, и политиката. Тук съм упълномощен да кажа, че с господин Цветан Цветанов като председател на Инициативния комитет по честването на Балканската война решихме да подкрепим подписката на гражданите на Котел за награждаването посмъртно на ген. Васил Делов с орден “Стара планина” – не само на него, но и още няколко офицери и войници”, добави проф. Димитров. Подписката стартира в Кърджали.
Той е категоричен, че ситуацията в Кърджали е много жестока провокация. “Тука е премината една “червена линия” в мобилизацията на електората. Очевидно се цели противопоставянето на българи и турци. За едните Балканската война е нещо много добро, за другите – нещо много лошо”, каза още историкът.
Според проф. Димитров много турци обаче вече оттеглят доверието си от ДПС и вероятно заради това партията се опитва всячески да си върне гласоподавателите – дори с цената на такава провокация.
hard admin

*

Top