Бойко Борисов: ГЕРБ вдигна цената на тютюна от 4 лева на кг до 7.50 лева, последната изкупна кампания приключи през декември

Бойко Борисов отговори на твърденията на Лютви Местан, че правителството на ГЕРБ отнело по 3000 лева от трапезата на тютюнопроизводителите. Вижте какво написа на страницата си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ:

Очевидно и Лютви Местан е прихванал от Сергей Станишев умението да говори неистини и лъжи, въпреки че фактите са красноречиви. Как имат наглостта да обвиняват ГЕРБ за проблемите, които те изкуствено създадоха около изкупуването на тютюна. През 2011 г. депутатите на ГЕРБ направиха законодателни промени, които доведоха до покачване на изкупните цени на тютюна в две поредни години. За сравнение през 2010 г. тютюнът беше изкупуван за 3-4 лева и кампанията отново беше закъсняла. Защото тогава все още действаше лицензионният режим. През 2011 г. след предложените от ГЕРБ промени в Закона за тютюна цените се вдигнаха до 6 лева. В края на 2012 г. изкупната цена за килограм стигна до 7,50 лева и изкупната кампания приключи още в края на ноември – началото на декември.

Сега, възползвайки се от проблемите и безпаричието на тютюнопроизводителите, единственото нещо, което ДПС искат да направят е отново да върнат лицензионния режим, който позволяваше на Фонд „Тютюн” да пълни партийните каси с пари от подкупите, които фирмите-изкупвачи плащаха, за да получат лиценз. Тази порочна практика е вредна преди всичко за тютюнопроизводителите, но в същото време и за държавата, която рискува да бъде санкционирана от ЕК. Освен това възстановяването на Фонд „Тютюн” и лицензионния режим е в пряко противоречие с европейските регламенти за свободен пазар и конкуренция.”
На снимката: Борисов с тютюнджийските лидери

hard admin

*

Top