Бойко Борисов е по-добър пиар от Моника Станишева, но по-слаб премиер от Орешарски

Какви срещи с журналистите правеше едно време Бойко Борисов!?
Първите три новини в телевизиите бяха с него, а на първите страници на вестниците имаше поне една голяма снимка на тогавашния премиер. Дори във вестниците на Делян Пеевски Бойко Борисов вървеше като позитивен фотороман от страница в страница. И нямаше мрачни краски. Дори финансовите репресии на Симеон Дянков и данъчната администрация спрямо хиляди фирми звучаха някак си градивно. И замразените заплати и пенсии, както и отказът на властта да даде на най-бедните Коледни и Великденски добавки, звучаха зареждащо за майките, които ще раждат деца, които няма да дължат като гърците…
Срещи правеше и Георги Първанов.
По принцип следва да признаем, че от президента в България нищо не зависи. От Първанов пък като държавен глава съвсем нищо не зависеше (за двата му мандата ще се запомни, че е беше „акушер” на Тройната коалиция – б. р.).
Та, отчитайки конституционните си правомощия и собствените възможности той събираше предимно журналистически слугинаж (сякаш Надежда Михайлова му беше пиар и му шушнеше в ухото „Гоше, нахрани журналистите и не му мисли”) и им пробутваше послания, които не предизвикваха читателски и зрителски интерес.
А каква среща проведе с журналистите Пламен Орешарски на 10 март? Барабар с Лютви Местан и Сергей Станишев…
Скучна. Стандартна. Без послание, което да стане новина №1 на деня (именно заради тези наши прогнози, столът в НДК, отреден за представител на 24rodopi.com остана празен).
Вярно, отминали са времената, когато от стажант-репортерки до шефки в медии всички се натискаха да пипнат премиерския мускул и по-нататък всичко изглеждаше като единствена новина на деня, но трябва да признаем, че все пак Станишев има по-сериозен ресурс да влезе във всеки български дом чрез медиите. Той е съветван от жената, която усвоява най-много средства за пиар в България. Вероятно нейна е идеята за този формат, който да възприеме и да предаде нататък, че управлението на Орешарски е „открито”.
Сбъркан е фундаментът, защото хората не ги интересува дали има задкулисие и доколко е открито едно управление. Това, че 2-3 хиляди души в България се състезават от сутрин (сутрешните блокове на телевизиите) до вечер (групите, които се опитват да създадат впечатление, че България протестира) да създадат изкуствения дневен ред на обществото, не означава, че това е така.
Всички в България се интересуват от парите, които липсват за пенсионерите, за младите, за бизнесмените, за социално слабите и т.н. Заради сбърканата платформа на бившия финансов министър Симеон Дянков десетки хиляди нашенци напуснаха България през последните 4 години. Заради рестриктивните мерки на Дянков и одобряващите ги Борисов, пенсионерите, които са основна сила по изборите, не дадоха шанс на ГЕРБ да управляват още един мандат. Бизнесът, който изпадна в ситуация да върви към фалит, а в същото време да финансира правителството, също наказа ГЕРБ. Примери в тази насока могат да се дадат още и още.
В този контекст, най-важното послание от срещата на Орешарски с медиите е, че до края на мандата му, около 1 100 000 пенсионери ще получават между 40 и 50 лева за всяка Коледа и всеки Великден, а десетки хиляди земеделци ще взимат много повече пари отпреди.
Следвайки същата логика, следва да признаем, че Борисов сам си е виновен, че в очите на хората изглежда по-слаб премиер от Орешарски. Сегашният премиер има много повече началници от предишния, но прави повече ходове, които се харесват от мнозинството. Ако приемем, че Борисов е имал двама началници – Оня Горе и един олигарх (пресъздаваме лични признания на Борисов и писания на медиите, които му бяха особено близки допреди година), то ушите на Орешарски дърпат и Станишев, и Местан, и Сидеров понякога, че и Доган даже.
Колкото до журналистическото присъствие в НДК под мотото „Открито управление”, никой не се престраши да попита, аджеба, „България без цензура” на Николай Бареков не е ли „патерица” на БСП и ДПС, каквото например за ГЕРБ се явява формацията „АБВ” на Георги Първанов? Вярно е, че това е и друга тема. От наведеното поведение на журналистите пък всъщност никой не се интересува, само те си мислят, че са важните. А предизвикват само съжаление…

24rodopi.com

hard admin

*

Top