Бойко Борисов изтегля депутатите си! Щял да докаже коалицията „БСП-ДПС-„Атака“ при гласуването за кабинета „Орешарски“

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че депутатите на партията му може да последват днешния пример на “Атака” и да не се регистрират в парламента, когато се избира ново правителство.

По думите му ако депутатите на “Атака” не се регистрират като присъстващи на заседанието, това ще направи и ГЕРБ.

Необходимият кворум за откриване на пленарното заседание и за гласуване е повече от половината от народните представители, които са общо 240.

Ако и ГЕРБ и “Атака”, които имат общо 120 депутати, бойкотират заседание, в НС няма да има нужния кворум от 121 депутати, за да се открие заседание и да се избере кабинет.

“Не е бойкот. Като не се регистрираме в парламента, сега ще видим как „Атака” трябва да им даде трима-четирима души, за да направят правителство”, заяви Борисов, цитиран от “Фокус”.

Уговорката между трите партии е да не се регистрира “Атака”, за да може да им стигнат гласовете на БСП и ДПС да изберат председател на парламента, каза Борисов пред журналисти в парламента.

“Кога е избиран председател на парламента с под 120 депутати? Не е ли нормално първата политическа сила да има председател на парламента”, попита Борисов. “Нашият бойкот не е бойкот. Ние бяхме в парламента и честно и почтено си гласувахме. Това, което направиха Местан и Волен Сидеров, просто беше невероятен спектакъл. И аз, като всички български граждани, наблюдавах тази уйдурма. Нарочно „Атака” не се регистрира. Като не се регистрира, тогава вече не се говори за 240 депутати, а примерно за 220. Тогава вече на ДПС и БСП гласовете са достатъчни, за да си направят и правителство, и всички комисии да си изберат и във всички комисии, които вече са направени, си е Тройна коалиция”, заяви Бойко Борисов.

Помолен за коментар, че Волен Сидеров го е заплашил от трибуната, Борисов каза: “След днешния спектакъл, който изигра, ви е ясна цялата им схема, така че нека си гледа неговата партия. Той има какво да отговаря на неговите избиратели”.

На въпрос защо ГЕРБ няма да имат заместник-председател на парламента, Борисов каза: „На нас ни отива като на първа политическа сила или председателското място, или ще си стоим опозиция там и ще им гледаме сеира”.

Борисов ще обяви кабинет и ще върне мандата в рамките на един ден.

Хората трябва да знаят какво ще е нашето алтернативно правителство, заяви той пред журналисти. По думите му това няма да стане в рамките на една седмица от получаване на проучвателния мандат, а на един ден максимум.

Ще предложа правителство във всички случаи и ще разговарям с президента как да се съкратят сроковете до минути, до часове, защото това ще е правителство само за българските граждани да знаят какъв кабинет бих предложил, каза Борисов.

Той заяви, че ще подкрепят решения, свързани с избора на ДКЕВР, продължаване на инфраструктурни проекти, повишаване на доходите, на обезщетенията за отглеждане на дете от 1 до 2 г.

Признах грешката за обезщетенията за майките, с Дянков тогава имахме голям спор, каза бившият премиер. В случая виновен беше само Дянков, той прехвърли парите за детските градини, добави той. Не е нито грозно, нито безпринципно, с две ръце бих гласувал за такива мерки, каза Борисов. Това значи градивна опозиция, не на инат, отбеляза той.

hard admin

*

Top