Бойко Борисов на прощаване с министрите си: Имаме шанс пак да сме №1

Премиерът Бойко Борисов събра министрите си минути след като в парламента обяви, че подава оставка. Предлагаме ви откъси от стенограмата на заседанието на Министерския съвет:

 

Колеги, ще работите така, че след изборите, ако хората определят пак ние да управляваме, там където ще се върнете да не се е срутило. Това е много важно да го имате предвид. Иначе, още днес щях да вкарам точка да увеличим пенсиите и работните заплати с 50 %, но аз съм убеден, че хората когато оценят и днешния ни жест и могат да избират между това, което им се предлага от различните политически партии имаме голям шанс отново да ни посочат нас на първо място. Така, че така искам да се работи, че през тези няколко дни, за които сте там, да правите така, че тези които идват след вас да заварят една подредена държава.

Не мога да не се изкуша отново да коментирам вече излиянията на Костов и Мартин Димитров, защото те са представители на сестринска партия, както в Брюксел е прието да се казва, в момента, че ние сме избягали от отговорност. Ние вчера направихме всичко необходимо в областта на енергетиката. Те създадоха монополите. Те създадоха монополите в горивата, лично Костов, той създаде монопола в енергетика. Впоследствие БСП, ДПС и НДСВ го утвърдиха с ЕРП-тата и със Закона за зелените енергии.

Така, че от днес нататък при всички ваши участия, интервюта или когато участвате в дебати всичко това трябва да се знае от хората…

Истински ще се радвам да не трябва да се сбогуваме, особено с магистрала „Струма”, не знам как ще я договорят, магистрала „Тракия” българите знаят, че за края на месец май им я бях обещал, сега не носим отговорност. Така са и мариците, така са и двата ЛОТ-а може би на Яна ще станат и на Струма, защото там процесите са необратими и там са вече на асфалт. Но, оттам нататък как ще се оправят, дано българите след тези събития оценят, че всяка капчица кръв по този асфалт, който с такава радост полагаме не ни е нужна и, че изграждането на инфраструктурата беше единственият начин следващите години да се повдигне икономическият растеж, да дойдат инвеститори и да станем нормална държава.

София е един типичен пример за седем години близо управление на ГЕРБ. Щеше да се случи това и с държавата, но в края на краищата хората имат право да изберат съдбата си.

В София, когато станах кмет, бяха приватизирани над 40 детски градини и синьо-червената мъгла, както я наричаха тогава, а сега в парламента, просто беше разпродала всичко…

Сега имаме красавица в София, в Пловдив е на ниво всичко сме платили и слагат седалки, на такова ниво е така, че повтарям, музеи и какво ли още не, дълго е да обясняваме, но вие сега ще участвате в предизборна кампания така, че всичко това ще може да се говори.

Оттук нататък имаме ясно разграничение с другите партии.

Хората излязоха на справедлив протест, действително кризата в света е страховита. Икономическият растеж на големите държави е около нулата или под нулата, за Европа е минус едно, сиреч под нулата, Европа още е потопена. Бедността и безработицата са бич във всички държави и никой не е предложил лекарство до този момент. Изключвам скандинавските държави Швеция и Норвегия, но знаете, че те имат петрол и газ и когато имаш такива суровини винаги растежът е гарантиран, след четири години и България ще е така, защото ще излязат и нашите находища, които са държани умишлено десетилетия да не бъдат разработени…

Аз съм убеден, че всички, които ще се замислят за това, което ще се случва оттук нататък в страната, ще помислят трезво. Дори видяхте при обявяването на смяна на финансов министър рейтингът на България не мръдна, което показва, че тези четири години във финансовата дисциплина, във финансовата стабилност ние сме заели толкова здрава позиция, че дори и подобна кадрова промяна не мръдна рейтинга на България.

Във всеки друг случай, аз съм го казвал преди една година или две, не си спомням, че при падане на финансов министър пада половин правителство.

В момента толкова много ни вярват на това, което сме приели като курс и мерки до този момент, че не се разклати рейтингът на България, но повтарям всеки народ сам избира съдбата си. Ние строихме магистрали, строихме зали, строихме пречиствателни станции, болници, поликлиники, музеи, археология, метро, театри и всичко това е видимо и всички европейски фондове работят, пълна усвояваемост от това, което имаме към момента.

Оттук нататък повтарям, ние сме си направили това, което зависи от нас. Нямахме право да държим първо полицията в извънредно състояние за тях да се бутат с протестиращи. Макар, че тук много ясно трябва да се каже – с хората, които протестираха срещу монополите и високите цени, полицията нямаше никакъв проблем. Те бяха толерантни, за което им благодаря и на едните, и на другите.

Тези, които снощи мятаха камъните и бутилките нямат нищо общо с демократичния процес и тези политически партии, които ги използваха, трябва да знаят, че рано или късно това ще им се върне и ще се обърне срещу тях.

Ние сме избрани от хората, моята сила е била винаги, когато откривам нещо да ходя сред тях, да се здрависвам и да ги слушам. Не мога да понасям да мина покрай парламент със заграждения. Не ни е нужно това.

Освен това, каквито и резултати да бяхме дали на изборите, защото ние четири години в най-тежката криза продължихме да бъдем първа политическа сила, щяха да кажат, че ние сме манипулирали изборите, а до този момент аз винаги съм се явявал на избори по чужди избирателни закони с чужди централни и регионални избирателни комисии и винаги съм ги бил. Те отсега си правеха заявката, че ако загубят, значи изборите са манипулирани. Сега да си направят избори и да видим резултатите тогава.

hard admin

*

Top