Бойко Борисов не е прерязал лентата на новия път Кърджали – Момчилград заради съмнения за източване на средства?

Новият път Момчилград – Кърджали отново се ремонтира, което доказва, че строителите са отклонили средства чрез икономии. Съмнения за нередности и опорочено усвояване на европейски средства имаше при самата реконструкция и полагането на асфалта на 8-километровата отсечка. Не е случайно, че на два пъти през октомври и ноември 2012-та се посочваха дати за официалното откриване на отсечката и тържествено прерязване на лентата от Бойко Борисов на новия път по транснационалния транспортен коридор №9, но тогавашният премиер така и не се появи.
Това разкриха източници от Областното пътно управление, запознати със сагата „Новият път към Маказа”.
През уикенда работници на „Интегрирани пътни системи” АД  режеха асфалта и „кърпеха” дупките по платното от спирка „Джебел” в посока Кърджали.
Подобна офанзива имаше и през юни.
Прясно асфалтираният път Кърджали – спирка „Джебел” е некачествен и започна спешен ремонт на най-бързата пътна отсечка в Родопите, писа тогава всекидневникът „24х7 Родопи” (на снимката).
„Машини изрязват новоположения асфалт, а после се полага нова смес. Факт е, но пътят Кърджали – Маказа – Комотини ще бъде с кръпки. Некачествено се е строило поради некадърност или с умисъл за да се откраднат европейски пари – това ще се изяснява тепърва”, поясниха работещи на обекта.
Вече 5-ти месец от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) мълчат за какво иде реч, а от няколко дни се ремонтират нови участъци.
В България няма друг скандален случай на ремонт на нов път няколко месеца след полагането на асфалта.
Ще припомним, че през ноември м. г. строителят  Консорциум „Кърджали – Подкова”  предаде обекта „Рехабилитация и реконструкция на 8-километровата отсечка от пътя за Маказа от Кърджали до спирка Джебел” на възложителя АПИ.  Реконструкцията и ремонта на отсечката Кърджали – спирка Джебел започна през април 2012-та година и продължи около шест месеца. Беше реконструирана и преасфалтирана и отсечката от „Колелото” пред автогарата през Ардинския мост до кръстовището в кв. „Веселчане”.
26 милиона евро отпусна Европейският съюз по оперативна програма „Транспорт” за отсечката „Кърджали – разклон Джебел – Подкова”, която е част от Транснационалния коридор №9 и ще свързва Егея и Дунав. Проектът включва два подучастъка: рехабилитация на съществуващ път от Кърджали до разклона Джебел, с дължина 8 км, и ново строителство на пътна отсечка с дължина 24 км от разклон Джебел до Подкова.
От Изпълнителна агенция „Пътна инфраструктура” твърдят, че първият подобект е приключен на 16 ноември  2012 година. Тогава е издадено разрешение за ползване. Гаранционният срок  е 5 години и всички ремонтни дейности в този период се извършват от изпълнителя и са за негова сметка. От Агенцията са  възложили на Централния институт по пътни технологии, национални европейски норми и стандарти (ЦИПТНЕНС) да извърши проверка на 8-километровата отсечка. Експертите са се произнесли, но от АПИ пазят тайна изводите за належащите ремонти на новия път между Кърджали и разклона за Джебел.
hard admin

*

Top