Бойко Борисов подаде оставка (видео)

Bojko-Borisov-na-parlamentaren-kontrol.Бойко Борисов подаде оставка.

Той обяви оттеглянето на правителството днес пред Народното събрание днес.

Премиерът застана на трибуната, но вместо да обяви персоналните промени в правителството, както бе заложено по дневен ред в програмата на парламента, обяви собственото си оттегляне.

“Благодаря на всички, които са ни подкрепяли. Колеги, няма да правим структурни промени днес. Отиваме, завършваме заседанието. Наобед, госпожа Цачева, по надлежния ред, ще депозирам оставката на кабинета. Надявам се по съответната технология да бъде приета”, заяви премиерът.

Няма да участвам в служебен кабинет, обяви още от трибуната на Народното събрание Борисов. Той обясни решението си с разрастващите се протести в страната:

“Всяка капка кръв за нас е петно. Не мога да гледам парламента, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, ако трябва да се пазим от хората. Държавата има нужда от нов кредит на доверие. За 4 години направихме много. Нито една програма няма спряна, нито едно евро.

Щом народът иска по този начин улицата да управлява държавата, да го направи”.

Борисов заяви още:

“Досега съм се явявал на избори винаги сам, по закон. На избори са се явявали ГЕРБ винаги, когато ЦИК, РИК и законът са описали. Никога не сме се явявали на избори, за да ни упреква някой, че ще искаме да манипулираме изборите по наши правила. След като искат такова управление на държавата, да видим. Няма да участвам в управление, в което полицията се бие с хората и няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести”.

За ситуацията, до която се стигна, премиерът обвини опозицията:

“Костов положи огромни усилия да върне ДПС и БСП на власт и хората ще го оценят и на изборите. След като по този начин направиха колегите от БСП и ДПС, направиха един много опасен прецедент и това ще ви се върне, бъдете сигурни. Ние имаме достойнство, чест. Властта ни е дал народът, днес му я връщаме. Няма да участваме в гласуването. Вие си гласувайте, ако искате”

Премиерът се обърна към заместника си Цветан Цветанов с думите:

“Да благодарите на всички полицаи за положените усилия и това е жест и към тях да нямат работа на улицата, да а си гледат обществения ред и борбата с престъпността”.

След изказването на Борисов пред пълната пленарна зала депутатите от ГЕРБ станаха на крака и изпратиха Борисов с ръкопляскания. Заседанието бе прекъснато.

ВИДЕО

http://www.youtube.com/watch?v=M03L1ok4Y-k

hard admin

*

Top