Бойко Борисов ще покаже днес дали е приел аритметиката на Лютви Местан

След кафето на Бойко Борисов и Лютви Местан в центъра на Кърджали в събота, днес се очаква ДПС да получи още едно място в Централната избирателна комисия (ЦИК), а ДПС да подкрепи Маргарита Златарева от ГЕРБ за зам.-председател на ЦИК.
За правотата си в сметките с мандатите, Местан беше подготвил за Борисов аритметична разбивка, която му предаде в заведението „Марая”.
В края на миналата седмица изборът на новия състав на комисията буквално бе взривен от указа на държавния глава, с който се отне 1 място за член от ДПС и се даде на ГЕРБ. Така ДПС останаха с 1 член, а ГЕРБ – с 6. Очаквано минути след това управляващите бойкотираха номинацията на ГЕРБ за зам.-председател на ЦИК Маргарита Златарева. По закон ЦИК се състои от 19 членове, от които в ръководството й са 4. А две места се полагат на непарламентарно представените партии. Така подялбата на останалите 13 места в ЦИК следва да стане по правилото – брой депутати, умножено по 13 и делено на 240, колкото са народните представители. Изчисленията показват, че така ГЕРБ имат 5,25 места (97х13):240 , а ДПС 1,95 (36х13):240.
Точно тези изчисления обяснил нагледно на Борисов лидерът на ДПС в Кърджали и се аргументирал защо ДПС трябва да имат 2-ма членове, а ГЕРБ – 5-има.
hard admin

*

Top