Болницата в Крумовград оцелява с финансова инжекция от 100 000 лв.

Крумовградската болница „Живот +” ЕООД за сега оцелява благодарение на спасителната финансова инжекция на общината от 100 000 лв. Здравното заведение работи нормално, макар че остана без хирургия поради липса на специалисти. За тази година са сключили договор с Касата за 13 клинични пътеки. Вътрешно отделение в момента не приема пациенти, тъй като лекарите са болни, научи „Нов живот”. В останалите – детско и акушеро-гинекологично, всеки нуждаещ се получава помощ.
За нас е пределно ясно, че хората край границата не трябва да бъдат лишавани от медицинска помощ. Отдалечените селища са непривлекателни за специалистите. В района не достигат и 8 джипита, но за сега успяваме да пренасочим хората към най-близкия лекар, каза кметът на Крумовград Себихан Мехмед.
Не можем да си позволим в 21 век да оставим хората на произвола на съдбата. Как и по какъв начин ще бъде спасен човек в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали с инсулт или инфаркт, който живее в Юруците, Черничево или Странджево, които са на над 50 км от Крумовград, а от областния град – с близо 70 км , казва Мехмед и сама си отговаря: Това е невъзможно!
Комисиите по здравеопазване и финанси към местния парламент вече 4-5 пъти заседават, за да обсъждат варианта общината да кандидатства с проект по програмата „Регионално развитие”. Целта е с европейско финансиране болницата да бъде преобразувана в медицински център с 10 легла, а пациентите да престояват за лечение 48 часа, каквото е изискването за такива заведения. Но съветниците от всички групи отказват да приемат този вариант. Лекарите от болницата заявиха, че ако това стане, веднага напускат. Ще търсим други, но дали ще дойдат, пита Мехмед, която обикаля съседните области за специалисти в медицината.
От години предлагаме високо заплащане на лекари, ако се съгласят да работят тук, но кандидати няма, тревожи се кметът на Крумовград.

Снежана ГОРАНОВА

Снимка: Мехмед РЕДЖЕБ
Спасов

*

Top