Болницата в Кърджали започва ин витро процедури, безплатни прегледи на 13 март

Семействата, които не могат да имат деца в Кърджали и областта вече ще могат да получат лесен достъп до ин витро процедури. Това е възможно с откриването на кабинет по семейно планиране и репродуктивно здраве в многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали. Инициативата е на директора на здравното заведение д-р Тодор Черкезов и екипа на акушеро-гинекологичното отделение. Предвижда се в кабинета да се прави първичен и ултразвуков преглед с консултация, спермограма, хормонални изследвания и други тестове. Самата ин витро процедура ще се извършва във водещия „Виена ин витро център”, който се помещава в болница Токуда в София.
Днес на брифинг д-р Черкезов и директорът на центъра Мартин Бориславов представиха пред медиите в Кърджали положителните страни от новата придобивка за кърджалийци.
Д-р Черкезов сподели, че кабинетът в Кърджали стартира от март т.г. Целта е изследванията да се извършат в нашата болница. Върху тях ще има сериозно наблюдение и те може да се преповторят в центъра в столицата. Стремежът е кърджалийци да спестят средства и време от чести пътувания до София, докато се установи причината за безплодието. Наши специалисти вече са минали обучение във „Виена ин витро център” в столицата. За прегледи и консултации ще идват и водещи специалисти от центъра.
Първият преглед ще извърши д-р Сенкова, която ще пристигне на 13 март. Тя ще приема от 11 до 16 часа. Прегледът ще бъде безплатен. Според Мартин Бориславов този преглед ще постави началото на серия такива инициативи. Тук ще работят водещи специалисти, получили квалификация във „Виена ин витро център” в австрийската столица. Там те са били обучени от световното светило в сферата на репродуктивната медицина д-р Щрьомер.
Мартин Бориславов сподели, че нужда от лекарска помощ за семейно планиране имат 145 000 двойки в страната. Близо 500 000 имат проблеми със зачеването. „Във Виена ин витро център” работят добри психолози, които могат да консултират и двойки, които са по-консервативни. Такива се срещат в нашия регион. Затова и в центъра вече имат пациенти от Кърджалийско, допълни той.
Ин витро процедурите във „Виена ин витро център” не се поемат от Здравната каса. Може да се разчита на националния фонд за тази цел, който е има 15 млн. лева целеви средства. На една двойка се отпускат по 5000 лева. Може да се използва и фондът от 24 000 лева, създаден от община Кърджали. Мартин Бориславов препоръча той да се ползва предимно за изследванията в болницата в Кърджали.
Георги Кулов
hard admin

*

Top