Болницата в Момчилград върви към фалит

След Девинската и болницата в Момчилград е пред фалит. За да я спасят, местните събират пари в касички във всички хранителни магазини.
С 20-те стотинки ресто от пазара, Джихан Пехливанова вече е дарител на болницата. „Това е нашата болница, дори и рестото може да помогне за тази кауза”, убедена е жената.
За последните години болницата е натрупала близо половин милион дългове. „За мен основната причина е недофинансирането на клиничните пътеки или въобще на здравеопазването”, заяви пред bTV д-р Младен Къров.
Болницата има 4 отделения и в нея средногодишно се лекуват около 2000 пациенти, включително от съседната община Кирково.
Тъй като болницата е общинска, от кметството вече са инвестирали близо 1 милион в техника и неотложни ремонти, но дълговете за лекарства и заплати остават. И болницата продължава да затъва, а в същото време големи проекти на общината остават недофинансирани.
За да не последва съдбата на болницата в Девин, от кметството ще търсят финансова помощ и зад граница. От изселнически организации в Турция вече са пристигнали първите 10 000 лева.
hard admin

*

Top