Борисов бил поръчан на ПКК от хотел в Анталия!? Вкараха в скандала и Фуат Гювен

Фактор Бг

Прокуратурата и НРС се надлъгват с простотии в опит да замажат скандал с натовска служба

Невидими кукловоди разиграха поредния конспиративен сценарий с поръчката на Доган да убие Борисов. От целия скандал за смях естествено отново станаха специалните ни служби, които се оказаха една обикновена клюкарница, за която народът плаща милиони издръжка. Неадекватно обаче бе и поведението на главния прокурор и на бившия министър на вътрешните работи Цветанов.

Сотир Цацаров вероятно е подведен с информацията, че заплахата за атентат срещу Бойко Борисов била маловажна и с ниска степен на достоверност. Това коментираха за Faktor.bg източници от службите. Според тях или първият обвинител не е получил цялата справка и документация, или става дума за някаква друга задкулисна игра, която цели да замаже скандала, след падането на правителството на ГЕРБ. Цацаров просто изпълнява поръчка и се отблагодарява за поста.

В случая съвсем не ставало дума за заплаха, прихваната през 2005 – тогава просто няма оперативна логика това да се е случило. През този период Борисов е общо взето Господин никой – главен секретар на едно министерство, а Доган държи Царя за брадата и управлява държавата. Защо му е да си цапа ръцете с кръв и да излага живота и кариерата си, след като може с едно махване на ръка да отстрани Борисов от поста, а и каква заплаха може да е главният секретар за бизнеса на политика по това време? Пропуска се е и една интересна подробност. Именно през 2005 г., с подписа и съгласието на Доган на Борисов му слагат още една звезда и става генерал лейтенант.

Твърди се, че реален сигнал е постъпил в края на януари, тоест, седмици преди Борисов да обяви пред парламента, че е поръчан от Ахмед Доган. Тогава премиерът в оставка призова ДПС да поискат информация от Националната разузнавателна служба, но всъщност зададената посока била подвеждаща. Това накара всички да търсят отговорите в тази посока, а шефът на разузнаването ген. Драгомир Димитров да се оплете на няколко пъти и да дава несвързани обяснения по медиите, че не знае нищо, после че информацията е класифицирана и т.н. Подведени бяха и медиите да дирят стари сръбски връзки и да вадят скелети от гардероба.

В действителност според източниците на Faktor.bg оперативните сведения са постъпили в ДАНС и от там Борисов е информиран, но за това се мълчи. Както първи писахме сигналът е постъпил от турските секретни служби МИТ преди близо 50 дни и няма нищо общо с информация, от преди 8 години. Става дума за прихванат разговор на лидера на ДПС Ахмед Доган от елитен хотелски комплекс в района на Анталия, собственост на изселника Фуат Гювен. Знае се, че когато е на гости в Турция Сокола отсяда само в бази на Фуат Гювен. Изселникът от кърджалийския край прави забележителна кариера след възродителния процес през 1989 г. по време на Голямата екскурзия, предизвикана от режима на Живков, който смени имената на турците в България. Фуат Гювен е именно младежът, който стана популярен от кадри, излъчени по цял свят как пали в знак на протест българското знаме на площад „Тексим” в Истанбул. Твърди се, че бунтарските му действия тогава са провокирани от българските служби, за които работи, а след запаленото знаме изселникът е прихванат и от МИТ, и вероятно това е била целта. След демокрацията Гювен получава право да открие бензиностанция в безмитната зона на българо-турската граница и от там започва бизнес възходът му. Истински финансов рай обаче за него се оказва правителството на НДСВ и ДПС.

Опасният разговор на Доган е засечен на остров край Анталия през октомври 2009 г. Твърди се, че тогава е направена поръчката за убийство на току що встъпилия в длъжност български премиер Бойко Борисов. По оперативните канали се говори за платени 400 хил. евро при обещани 2 млн. за главата на Борисов. За килъри са потърсени хора на нелегалната ПКК. През този период Доган е в крайно обтегнати отношения с Борисов, ДПС са загубили властта. ГЕРБ плашат, че ще разследват всички далавери на тройната коалиция. От обкръжението на Борис Велчев изтича информация, че прокуратурата готви сериозни проверки в етническата партия, а Доган може да бъде арестуван. Това налага действия на бивш американски посланик, който буквално спира наказателната акция срещу ДПС.

Интересният въпрос е защо българското ФБР получава горещата информация чак сега, през края на януари 2013 г.?

Според анализатори едно от обясненията е зараждащата се заплаха от евентуална управленска коалиция между ДПС и ГЕРБ след изборите. Публична тайна беше, че през последната година ледовете между Борисов и Доган почти се разтопиха, а Сокола търсеше шанс да се отскубне от прегръдката на БСП. Лютви Местан даже предупреди преди време, че ДПС може да завие в посока различна от Столетницата. Говори се за няколко неофициални срещи между Доган и Борисов. А общите им приятели Кольо Вълканов, Валентин Златев, Цветан Василев, депутатът Делян Пеевски, в това число и бившият президент Петър Стоянов са работели доста дълго и упорито за разведряване в диалога и контактите между тях. Неоспорим факт е, че въпреки заплахите на ГЕРБ и народните очаквания от главата на Доган не падна и косъм при управлението на Борисов.

Губещи при едно подобно политическо преразпределение са хората на Станишев, които остават напълно изолирани и сами. БСП обаче продължава да държи ключови позиции в службите и в кръгове около бившата Държавна сигурност. От друга страна, властта в Турция открито недолюбва Доган и монопола, който е установил върху българските турци. Ердоган демонстрира приятелски чувства към колегата си Борисов и правеше всевъзможни опити да помогне на отцепника от ДПС Касим Дал и новата му политическа формация, която подкрепяше кабинета на Борисов. Така турските служби пускат на българските си колеги мухата за готвен атентат срещу Бойко Борисов. Задкулисният диалог между ГЕРБ и ДПС се спича и двамата лидери се превръщат отново във врагове.

Нова сюжетна линия в този план внасят и действията на депутата от ДПС Христо Бисеров. Именно той нажежи целенасочено огъня и взриви Борисов да обяви от парламентарната трибуна, че Доган го е поръчал. В средите на ДПС са категорични, че действията на Бисеров са били напълно солова акция и никой в парламентарната група не е знаел какво ще говори и защо вади провокацията с папка „Лале”. Всъщност няколко дни преди да провокира гнева на Борисов – Бисеров бил доста неспокоен и видимо изнервен, казват негови колеги. Само минути след като предизвика на 21 февруари премиера в оставка, новият лидер Лютви Местан е бил бесен, заявявайки пред колеги, че Бисеров е повторил гафа от село Кочан*. Местан бил категоричен, че няма да остави този случай без последствия. Сега Христо Бисеров е изолиран от актива на партията, отсъстваше и на връчването на мандата на ДПС в президентството. Съмнения за връзките му със службите витаят отдавна, а в ДПС сега са убедени, че зам. председателят на партията е изпълнил поръчка на заинтересовани среди, за да взриви окончателно отношенията между Доган и Борисов. Сокола бил бесен от изцепката на съвременния Киряк Стефчо и по всяка вероятност бившият седесар, който преди да изпържи Доган, предаде Костов, няма да намери място в следващите листи на ДПС.

Скандалът обаче се оказа показателен и за реакциите на важни институции в държавата. Шефът на НРС каза, че справката за атентата е класифицирана, а само дни след това главният прокурор Цацаров обяви, че изнесената от Борисов информация не бил секретна и затова не следва да бъде подведен под отговорност. Хора, които са виждали въпросната справка, твърдят, че на нея пише „Строго секретно”, тоест, е класифицирана. Единият лъже, а може би и двамата не са в час. Ако информацията не е класифицирана, защо НРС отказа да я предостави на ДПС, а и защо Цацаров не я публикува. Така спекулациите ще спрат веднъж завинаги.

Цацаров изпусна и друга нелепица – че сведенията идвали от балканска страна, но с която нямаме двустранен договор за обмяна на информация, тоест, сведението не се приема за официално. От Балканските държави само Албания, Македония и Сърбия не са ни партньорски служби по линия НАТО или в ЕС, тоест, хвърля манипулативно следата в тази посока.

Хора от службите са категорични, че изнесената от Борисов информация е абсолютен гаф, който ще се консумира политически в предизборната кампания. От партньорската служба подала сигнала били бесни, че са осветени, затова сега в България се опитват да замажат случая, прехвърляйки го 8 години назад. Но всички анализи са категорични, че тогава Доган няма мотив да направи мократа поръчка. През 2009 г. ситуацията е коренно различна – Сокола трябва да брани живота и свободата си.

*Само седмица преди изборите през 2009 г. пред активисти Доган обяви, че той разпределя порциите в държавата. Изказването му бе записано и пуснато в публичното пространство. Предполага се, че арогантността му е предизвикала покачване на активността и убедителна победа за партията на генерала.

hard admin

*

Top