Борисов върна мандата, Вежди Рашидов пак щеше да е министър

ГЕРБ, както преди 4 години, дойде на власт като първа политическа сила. Ние обещахме на нашите избиратели да не влизаме в безпринципни коалиции и единственият шанс да се направи правителство беше с политическа партия “Атака”, тъй като бяхме обещали, че с БСП и ДПС няма да влизаме в преговори и коалиции. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при срещата си с президента Плевнелиев за връчване мандат за съставяне на правителство.

“Само че с партия, която седи на европейския химн и нарича посланиците на нашите европейски партньор “дебелобузи чичковци”, няма как да влезем в коалиция”, подчерта Борисов.

“Нямаме шанс да направим правителство, няма как. Срам е за лидера на европейските социалисти, за Лютви Местан да влизат в задкулисни, безпринципни и чрез парламентарни трикове игри, за да съставят правителство. Елементарната сметка показва, че ако те не са разговаряли с “Атака”, няма как да направят правителство. ГЕРБ никога не е участвала в трикове и няма да участва. Най-приятелски бих казал на господин Станишев и господин Местан – когато аз признах грешките, които ние направихме в нашето управление, на първо място посочих горделивостта. Те бяха горделиви, знаейки за тази ундурма, която бяха направили с “Атака” и дори не са обадиха да ни поздравят като първа политическа сила”, заяви Борисов.

“Да ни бяха казали – дайте ни 1 депутат. Аз лично щях да гласувам да направят правителство, защото съм съгласен, че служебното правителство изигра своята роля и трябва да дойде новото. Аз щях да дам 1 депутат. Но хора, които седят на европейския химн, е тежък удар пред Европа и е срам за Станишев и Местан. Със 120 депутати, господа, няма как да правите правителство, явно вече имате отнякъде договорка. И аз ще ви посъветвам – направете правителство, но не се излагайте да правите коалиция с “Атака”, призова лидерът на ГЕРБ. “Говори се, че ГЕРБ е в изолация. Но има и достойни партии, под 4%-та бариера, с които ние в следващото правителство бихме могли да обменим експерти”, допълни Борисов.

“Затова, ако ми позволите, веднага ще ви върна мандата. Аз изпълнявам ангажимента, който сме поели като партия пред пълните площади на България. Извинявам се на нашите избиратели, над 1 млн. души, на които обещахме да направим правителство. Но в коалиция с БСП, ДПС и “Атака” това е невъзможно”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

“Накрая ще се позова на мисъл на знаменития Андрей Райчев : “Те си мислят, че са заболели от апандисит”. В момента такъв тежък тумор от тази тройна коалиция ще се развие в тялото на държавата, че ще се сърдим сами на себе си, че сме го допуснали”, заяви Бойко Борисов.

Ето състава на втория кабинет на ГЕРБ, на който не бе съдено да се превърне в действащ. Кърджалиецът Вежди Рашидов пак щеше да е министър на култура:

Министър-председател – Бойко Борисов
Лиляна Павлова, заместник-министър председател и министър на МРРБ
Томислав Дончев, заместник-министър председател и министър по европейските фондове
Владислав Горанов, министър на финансите
Делян Добрев – на икономиката и туризма
Димитър Главчев – на енергетиката
Ивайло Московски – на транспорта
Доброслав Димитров – на електронното управление
Веселин Вучков – на МВР
Николай Младенов – на МВнР
Диана Ковачева – на правосъдието
Аню Ангелов – на отбраната
Тотю Младенов – на МТСП
Стефан Воденичаров – на образованието
Десислава Атанасова – на здравеопазването
Ивелина Василева – на околната среда и водите
Вежди Рашидов – на културата
Десислава Танева – на земеделието
Свилен Нейков – на спорта

hard admin

*

Top