Борисов заплашил Дянков, че ще го уволни, ако не извади 1 млрд. лева от фискалния резерв за земеделците

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се разминал на косъм с уволнение миналата седмица, пишат „Сега” и “Труд”.

Финансист №1, който от по-миналата седмица е в САЩ, вбесил премиера Бойко Борисов заради категоричното си решение да забави плащанията на селскостопанските производители до март-април.
“Възможностите на бюджета са такива, че тези плащания могат да се случат в средата на март и след това евентуално остатъкът в началото на април. Това са възможностите и това ще се случи, каквито и стачки да има”, изказа се твърдо на 8 февруари Дянков. Така той отговори на земеделските производители, които заявиха, че ще протестират на 20 февруари пред храм-паметника “Александър Невски”.

Става дума за 960 млн. лв., които ще бъдат извадени от фискалния резерв и ще бъде емитиран нов вътрешен заем с падеж през август.
След изтеглянето на този почти милиард от резерва той пада на изключително ниско равнище – 3.5 млрд.
Ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите се срещна на 14 февруари с Бойко Борисов, който им признал, че има пропуски в работата на неговия екип, и поискал време за реакция до 19 февруари.
Тогава премиерът, пред угрозата от нови протести, бил категоричен, че или ще се намерят пари за изплащане на субсидиите веднага, или още във вторник (19 февруари) ще внесе предложение в парламента за промяна в състава на Министерския съвет и ще махне Дянков.
Ден по-късно, Министерство на земеделието обяви готовност със схемата за изплащане на земеделските субсидии. “Това бяха и настояванията на земеделските производители”, обясни министър Мирослав Найденов. От Министерство на финансите са докладвали на премиера, че са намерили такава възможност.
Зам. финансовият министър Владислав Горанов избягна отговора на директен въпрос вярно ли е, че Дянков е бил заплашен с уволнение, ако не се осигурят пари за земеделците. По ТВ7 той обясни само, че било важно, че проблемът е решен, както е настоявал премиерът.
hard admin

*

Top