Борисов уволни Дянков! Томислав Дончев става финансист №1, Лиляна Павлова – вицепремиер (обновена)Симеон Дянков: Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще


Уволнен е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Както вече 24rodopi писа, от седмица премиерът Бойко Борисов и Дянков не могат да се разберат за изплащането на 960 милиона лева за земеделците.
Премиерът Бойко Борисов ще предложи на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство, съобщиха от правителствената информационна служба.
Предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС.


С оставката на Симеон Дянков от началото на управлението на ГЕРБ от юли 2009 г. до днес са напуснали правителството общо 14 министри, 9 от тях уволнени, двама си смениха постовете.
В края на януари 2013 година премиерът Борисов поиска оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, припомня “Преса”. Борисов поиска оставката на Игнатов във връзка с извършената от Главния инспекторат на МС проверка във Фонд “Научни изследвания” и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда. След това за поста бе назначен акад. Стефан Воденичаров.
Първият министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов Румяна Желева беше сменена с Николай Младенов. Казусът с Желева възникна заради декларацията й при встъпването й в длъжност като външен министър през юли 2009 г., в която Желева е посочила, че 12 месеца преди назначаването й е била в управлението на “Етко-Шнайдерс” ООД. Аню Ангелов смени на поста министър на отбраната Николай Младенов, който стана външен министър на мястото на Румяна Желева. Йорданка Фандъкова беше сменена от поста министър на образованието, след като стана кмет на София. На нейно място беше назначен Сергей Игнатов. На мястото на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова, министър на правосъдието беше назначена Диана Ковачева.
През май 2011 г. подаде оставка министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, който беше зам. кмет по транспорта в СО, докато Борисов беше столичен градоначалник. В Министерството на здравеопазването по време на управлението на ГЕРБ първият министър на здравеопазването Божидар Нанев беше сменен с Анна-Мария Борисова. Божидар Нанев бе избран на 27 юли 2009 година. Няколко месеца по-късно, на 30 март 2010 година, той подаде оставка. Здравното министерство обяви търга на лекарствените препарати, докато в страната имаше истерия покрай епидемията от свински грип.
Договорът обаче беше сключен, след като заболеваемостта намаля. Според юристи, е било почти невъзможно МЗ да приеме по-евтината оферта от здравната служба на Великобритания. По закон министерството може да купува лекарства само от търговци и производители на медикаменти, каквато не е британската обществена здравна служба. За да може да купи препаратите от тях, България трябваше да сключи договор с Великобритания, който да бъде ратифициран от парламентите на двете страни. Това щеше много да забави процедурата по доставката. В съда беше заведено дело срещу Нанев, по което той беше оправдан. Проф. Анна-Мария Борисова като министър на здравеопазването беше сменена от Стефан Константинов. Според премиера Бойко Борисов, проф. Анна-Мария Борисова напусна поста си, защото е изгубила обществено доверие и не е споделила с него и с парламентарната група на ГЕРБ идеята си за 20% доплащане в болниците, преди да я направи обществено достояние.
Д-р Стефан Константинов заедно с министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков напуснаха правителството на 16 март миналата година. Малко преди това Бойко Борисов заяви, че ще отстрани Стефан Константинов, ако не влезе в час. След едно масирано министерско посещение в Катар, начело с премиера беше отстранен и Трайков. Бил провалил срещите с катарския бизнес. За кратко имаше спор, добил публичност дали това е било ангажимент на Трайков или на външния министър Николай Младенов. Божидар Димитров пък се върна след скандал в Националния исторически музей и постът му на министър без портфейл беше закрит.

По повод своята оставка, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков публикува официално изявление чрез пресцентъра на ведомството. В него се казва: „Благодаря на премиера Борисов и колегите в Министерския съвет за многото часове съвместна работа и постигнатите успехи.
Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще.”

На снимката: Спомен от регион Кърджали
hard admin

*

Top