Босия: Язовирите в Кърджалийско бяха изградени, за да бъдат взривени при война с Турция и водата да помете Одрин

Големите язовири в Кърджалийско били изградени, за да бъдат взривени стените им при война с Турция и водната вълна да помете всичко в района на Одрин и да стигне чак до Истанбул. Това твърди в интервю за агенция Блиц дисидентът Николай Колев – Босия.
„Съществена част при евентуална война с Турция бяха навързаните ардински язовири – “Студен кладенец”, “Кърджали” и “Ивайловград”. Те бяха част от общата стратегия и имаха общ капацитет 1 млрд. куб. метра вода. Основното им предназначение беше да се парира турската армия. Тях ги построиха руснаците. Само фиктивно, в краен случай, служеха за поливане. Но по принцип те трябваше да бъдат постоянно пълни. В стените им имаше общо 100 ядрени фугаси от половин килотон, за да може стената буквално за секунди да престане изобщо да съществува. Целта беше да се взривят последователно и водната вълна да помете турските войници чак до Одрин, дори до Истанбул и Анадола даже! В тези стени бяха монтирани над 100 фугаси”, твърди известният поет и журналист.
„Уникална глупост. Основното предназначение на трите язовира е добивът на електроенергия”, коментираха за 24rodopi.com специалисти от НЕК.
На снимката: Строителството на язовир „Кърджали” протича в периода от 1957-1963 година. Тя е бетонна дъгово-гравитачна, извисява се на 103,5 метра над земята, а общият завирен обем на водохранилището е 497,2 млн. куб. метра. По големина е на второ място, а по форма, конструкция и изпълнение е единствената на Балкански полуостров. Тя е и една от малкото язовирни стени в света, които се намират над голям град.
hard admin

*

Top