Бранят българи от цианиди

[i][b] * От Брюксел Елс де Грюн призова София да не допуска да се замърсява околната среда край Крумовград и Челопеч[/b][/i]

Евродепутатката Елс де Грюн от Зелената партия и неправителствените коалиции “Свободна от цианид България” и “Свободна от цианид Румъния” организираха в Брюксел пресконференция за планираното използване на базирани върху цианид технологии за добив на злато в България и Румъния, съобщиха от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс в ЕП./
Цианидът е едно от най-токсичните вещества. Добивът на злато с използването на цианид на открито може да доведе до необратимо разрушаване на екосистемите и е изключително вреден за човека.
В България има няколко проекта, предвиждащи употребата на цианид. Тези с най-дълга история са на компанията “Dundee precious metals” в Крумовград и Челопеч. Местните общности са против използването на такава технология. Общественото мнение е демонстрирано многократно чрез протести на граждани в различни райони на България, както и от граждани на Турция и Гърция, които ще бъдат пряко засегнати от евентуални разливи на цианид в реките Марица и Арда.
Проектът на Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) в Румъния ще доведе до най-голямата открита мина в Европа (3700 ha), като включва употребата на над 200 000 т цианид за извличането на златото.
Българските и румънските граждани призовават ЕС да вземе мерки за забраната на употребата на цианид в минното дело, както и към правителствата на двете страни да не разрешат старта на такива проекти, коментират от групата на зелените.
Междувременно стана ясно, че румънски депутати са внесли предложение използването на технологии на базата на цианид да бъдат забранени в ЕС.
Припомняме, че през април тази година Върховният административен съд взе решение, задължаващо министъра на околната среда и водите да се произнесе за инвестиционното предложение на “Челопеч Майнинг” за рудник “Челопеч”. По-късно от правителството съобщиха, че ще вземат решение за инвестицията в най-скоро време. Такова официално и до този момент не е оповестено. Екоорганизациите у нас настояват министър Джевдет Чакъров да изпълни решението на ВАС и да откаже на “Дънди Прешълс Металс” искането за увеличаване на добива и използване на цианидната технология за извличане на благородни метали.
Освен Челопеч и Крумовград, и Кърджали е застрашен да стане обект на екозамърсявания вследствие на златодобив по цианидна технология от “Горубсо” АД. На 6 август фирмата внесе в община Кърджали уведомление за инвестиционно предложение за новото производство, което е подала в Министерството на околната среда. Но този факт все още не е широко известен, още по-малко в Европарламента.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top