Бронз за „Славейков” в Хонг Конг, цял свят научи за Иван Герганов

 

С бронзов медал се завърна десетокласникът от СОУ „Петко Р. Славейков” Иван Герганов от световния математически форум в Хонг Конг, където бе в конкуренция със 150 ученици от цял свят. Те представиха свои проекти от различни области на науката. Иван участва в раздела „Фундаментални изследвания” с авторска разработка за преброяване на фигури в триъгълна решетка. Призовете се определяха от жури, съставено от научни специалисти от пет континента. Форумът бе поредното издание на Международния панаир на науките Хонг Конг – 2012. На финала в азиатския мегаполис бяха допуснати само класираните на първи места от регионалните научни състезания и панаири, проведени по-рано през годината. Първенецът на Кърджали се класира за състезанието в Хонг Конг, след като спечели златен медал на 9-ото европейско изложение на науките EXPO-SCIENCES EUROPE 2012, което се проведе през юли в руския град Тула.

Иван е възпитаник на математическата школа на СОУ “Петко Р. Славейков” в Кърджали. Неговият директор Милко Багдасаров също бе поканен на форума. По негова инициатива в СОУ “Петко Р. Славейков” преди 7 години бе създадена математическа школа, ръководена от Вълчо Милчев. Преди две години пък Милчев бе отличен като учител номер 1 по математика в България. Багдасаров също се върна с грамота от Хонг Конг – признание за експертната дейност, извършена като член на журито.
Иван Герганов представи своя проект пред специално аранжирания щанд на единствените представители от България – славейковци. В двудневната конкурсна програма многократно му се наложи да разкаже за работата си, себе си, училището, града и страната си пред всеки един представител на журито и пред останалите участници, с част от които бързо се сприятели. Директорът Багдасаров имаше трудната и отговорна задача да представя България като официален гост по време на тържественото откриване, да бъде един от почетните членове на експертното жури и да подготви заедно с Иван културна програма, с която да участват в последния ден на форума на т.нар. „официално културно събитие”, проведено в концертна зала, открито за цялата общественост и отразено от всички национални медии.
За гениалния славейковски математик стъпването на хонгконгска земя се оказва свързано с осъзнаването, че е загубил раницата си, в която се намират лаптопът, проектът, помощните материали и всичко, свързано с представянето. След телефонни издирвания чантата се оказва на летището, откъдето пък искат доказателство за собственост. Наличните в други части на багажа флаери, идентични с тези в раницата, убеждават служителите, че именно Иван е собственикът. Следва настаняване в хотела и вече всичко се завърта безпроблемно.
В първия ден на откриването всички участници биват посрещнати от шефката на организационния комитет на HKISF 2012 Юлита Менг, която заедно с официалните донове от всички държави, вкл. Милко Багдасаров, гръмва конфети след изпълнението на традиционни местни песни и танци от дечица в национални костюми.
Според правилата състезанието започва с подреждане на щандовете на всеки участващ проект. Иван застава до аранжираното с предварително подготвените материали място и очаква всеки представител на журито да му зададе своите въпроси. Милко Багдасаров, от друга страна, със специалната карта на член на журито преминава през всеки от останалите участници и разпитва авторите на проектите, за да може да даде експертна оценка. 41 проекта трябвало да разгледа и оцени за двата дни от състезателната програма. Критериите за оценка включвали: съответствие с изискванията, релевантност на обясненията, задълбоченост, атрактивност на представянето, много важно било изискването за наличие на иновация в проекта и т.н. Каква била изненадата на директора на СОУ „Петко Рачов Славейков”, стигайки до щанда на Русия, откъдето се усмихва Иван Вологин, ученик от Лицей №1553, Москва, с който най-голямото кърджалийско училище вече няколко години има партньорски отношения. Миналата година Иван бе част от групата руски ученици, посетили Кърджали и „Славейков”. Освен за проекта, Багдасаров и Вологин си поговорили на руски език, зарадвали се на неочакваната среща и се убедили колко е малък светът.
От всички участници българите се сближили най-много с представителите на Люксембург, Малайзия, Мексико. След награждаването мексиканският съдия възкликнал по повод бронзовия медал на нашия Иван: “Разбрах покрай Стоичков, че българите ставате за голям футбол, но се оказа, че сте световна сила и в математиката”.  Иван участва с авторска формула за преброяване на фигури в триъгълна решетка, която може да се приложи в компютърните чипове и в химията. Според собствените му думи е най-доволен, че в Хонконг всички са луди фенове на любимия му футболен отбор “Манчестър Юнайтед”. „От хлапета до старци ходят с техни екипи. Даже си тръгнах с фланелка на “червените дяволи” от най-големия мол, на който само единият етаж беше дълъг два километра”, разказва Иван. За всичките си приятели безпроблемно осигурил ценни сувенири с логото на любимия тим. Не могъл обаче да преодолее напрежението и да хапне тамошни специалитети, за гастрономически удоволствия се обръщал само към изпитаните ресторанти от световните вериги.
По време на културното събитие, облечени в национални носии, Багдасаров и Иван представили най-типичният индивидуално изпълняван български народен танц – ръченица. Младият математик обяснявал на теория, а по-опитният в танците директор шашнал присъстващите с артистично изпълнение. За допълване на усещането поканил и някой от публиката да се включи, малайзийка в национална носия с корона се отзовала на поканата и замалко да заподскача в ритъма на ръченицата.
Двамата българи се завръщат от Хонг Конг с усещането, че никога няма да забравят това пътуване. Нетипични неща за нашите географски ширини – колкото щеш. Най-много ги изумило как 10 милиона души живеят на територия, по-малка от град София. Знаейки този факт, не се учудват от високите жилищни блокове с малки стаи, за да поберат повече апартаменти. За Хонг Конг тридесететажна сграда си е направо ниска. А молът, в който се провежда Международният панаир, вероятно е по-голям от всички молове в България, взети заедно – 30 минути бързо ходене отнема да се стигне до конферентната зала.
След седмица общуване изцяло на английски език, вълнения, награди, изтощителни полети и неподражаеми емоции, двамата се завръщат в Кърджали, за да поемат многобройните задължения.
hard admin

*

Top