Бум на варицела в страната, болестта заобикаля Кърджали и Смолян

Бум на варицела в страната отчитат здравните инспектори за изтеклата първа седмица от новата година. Една от най-разпространените шарки за броени дни вече е покосила над 1100 души. Отчетени са обаче значителни разлики в честотата и разпространението на болестта по градове.

В столицата регистрираните случаи са 358, а сред засегнатите области са още Пловдив, Варна и Бургас. В градове като Кърджали, Смолян, Пазарджик и Ямбол пък не са регистрирани заболели, заради което и не е обявена национална епидемия.

До периоди като този, в който се отчита значително по-висока заболеваемост от варицела, се стига след като се натрупа един голям контингент от деца, които не са преболедували въпросната шарка, допълва главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по радио „Дарик”: „Такава е ситуацията и в момента. Повече са случаите, в сравнение със същия период за миналата година. Освен това сме в сезона, в който по принцип тези инфекции достигат своя връх. Варицелата се предава лесно, и то по въздушно-капков път, поради което децата се срещат с нея масово в най-ранните детски години. Говорим за малчуганите в яслената, а също и в градинската възраст, голяма част от които я преболедуват и после имат имунитет за цял живот. Друг е въпросът, че шарката не винаги протича класически, с пълния си обрив, и понякога човек не знае, че я е изкарал”.

Варицелата не е смъртоносна. Като деца обаче можем да я преболедуваме много по-лесно, отколкото ако ни покоси като възрастни.

„Това е една от инфекциите, спрямо които в България не се ползва ваксинопрофилактика. Следователно говорим за една неуправляема инфекция, епидемичният процес на която се развива по познатите биологични закони”, уточни д-р Кунчев.

Очаква се варицелата да е в разгара си до март или най-късно до април, допълни Кунчев. След тези месеци заболеваемостта у нас ще претърпи рязък спад.

hard admin

*

Top