Българска църква най-красивата в Истамбул

  • Духовници и изкуствоведи определиха храма “Св. Стефан” за впечатляващ край Босфора

"Нахит ДОГУ
Сред десетте най-красиви християнски храмове в Турция бе отличена българската църква “Св. Стефан” в Истанбул. Класацията е изготвена преди коледните празници от духовници, изкуствоведи, скулптори и туристически агенции. Православният храм “Св. Стефан”, познат като “Желязната църква”, е построена през 1898 г. в истанбулския квартал “Фенер” край Златния рог, за да замести дървения си предшественик на същото място.
В уеб сайта на храма се посочва, че българската държава навремето похарчва за изграждането му над 1 млн. лв. Желязото е било избрано за конструкцията, за да гарантира здравина на строежа, издигнат върху свлачищен терен. Църквата е построена от сглобяеми метални части с обща тежест от 500 тона, които били докарани от Виена с кораби по река Дунав, през Черно море и Босфора.
“Св. Стефан” оставя след себе си в класацията католическата катедрала “Сен Антоан” от 18 в. и арменската църква “Мерйемана” от 19 в., също издигнати в Истанбул. Четвърто място заема църквата на Арменската патриаршия, построена през 19 в. в града край Босфора. Петото място е отредено на православната църква Антакия в област Хатай, Южна Турция, а на шесто място се нарежда арменската “Света троица” също в Истанбул. Следват гръцките храмове “Свети Георги” и “Света Троица”, които се намират пак край Босфора. Осма и девета са келданската “Мар Петюн” в Диарбекир и асирийската църква към манастира Дейрюлзафаран в Мардин.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top