Вадят на показ имената на длъжниците към хазната

Вдигат процента на събираемост на налозите със списъци

 

Общинските администрации в Смолян и Кърджали възнамеряват да изготвят списъци с длъжниците към бюджета.

На сайта на Община Смолян ще бъдат публикувани имената на гражданите и фирмите, които имат задължения към местната хазна, съобщи главният финансист на Общината Венера Аръчкова (на снимката). Физическите лица ще бъдат разделени на три групи – тези със задължения до 100 лв., до 1000 лв. и над 1000 лв. Ще бъдат изписани имената и дължимите суми, без личните данни. Юридическите лица също са разделени в три групи според дълговете, които са натрупали. Първата група са със задължения до 1000 лв., втората – до 5000 лв. и третата – над 5000 лв. В момента се извършва проверка от Правния отдел към Общината, за да не попадне някой в списъка, който същевременно се е издължил към 1 март т.г. „Има образувани и изпълнителни дела, а от НАП ни съдействат при събирането на данъците и таксите”, посочи Аръчкова.

От 1-ви март, когато стартира кампанията за плащането на местните налози, всички граждани и фирми са получили писма, в които са посочени и старите им задължения.

Събираемостта на данъците в община Смолян за първите 20 дни от началото на кампанията до 20 март е по-ниска, в сравнение със същия период на 2012 г., отчете главният финансист.

Община Кърджали също смята да даде публичност на големите длъжници, които не си плащат данъците и таксите. Списъкът с данните  на некоректните данъкоплатци ще бъде качен и на сайта на Общината. Над 2 млн. лв. са задълженията от фирми и бюджетни  организации. Сумите са натрупани от няколко години.

Шивашката фирма “Орфей” е най-големият длъжник с почти 1 000 000 лева.

 

В 10 кметства плащат на място

 

 От тази година Община Смолян въведе нов вид услуга за жителите на десетте кметства на територията на общината. Те могат на място да плащат дължимите от тях местни данъци и такси, обяви Венера Аръчкова. Вече има достъп до програмата и по този начин хората, живеещи в по-големите села като Момчиловци, Смилян, Широка лъка, Могилица, Търън и други ще могат да плащат налозите си на място. В същото време в тези десет населени места от този месец стартира и подаването на всички видове заявления и услуги, които се извършват от Община Смолян. В десетте кметства на общината жителите могат да подадат всякакъв вид заявление, като удостоверение по ГРАО, заявление за извършване на техническа услуга и др. Те също се подават на място, а с онлайн връзка пристигат в Община Смолян, обясни Аръчкова.

hard admin

*

Top