Валентин Захариев наблюдава от Сърбия "театъра" „Кой какво купува от ОЦК“

Бизнесменът Валентин Захариев наблюдава от Сърбия случващото се активите на Оловно-цинковия комплекс (ОЦК). Комбинатът в Кърджали все още е негова собственост, но запорирана заради огромните дългове към банки и други дружество.

Както вече 24rodopi писа, фирмата „Хармони 2012″,която официално стана собственик на половината от ОЦК в Кърджали, на 18 октомври продължи да купува активи от предприятието.

Изненадващо обаче на втория етап от публичната разпродажба на предприятието се появи и фирма, свързана с Валентин Захариев, мажоритарен собственик на дружеството, стопанисващо комбината. Общо 3 бяха кандидат-купувачите, участвали в наддаването – „Хармони 2012″, „Financeconsulting” и „Стил комотидис”.

„Хармони 2012″ бе обявена за купувач на 35 промишлени сгради на производствената площадка на завода. Само 11 лева повече от първоначалната цена направиха от тази фирма победител в търга. Сградите й струват 1 486 423 лв. при обявената начална цена 1 486 412 лв. В наддаването за компресори, цистерни и други движими активи новият инвеститор отново се наложи с минимални разлики от броени левчета и така спечели 61 движими вещи на обща стойност 1 596 881 лв. Само за 5 от търгуваните вещи нямаше кандидат.

След публичната продан основна тема на коментарите бе покупката на пречиствателната станция за промишлени отпадни води, за купувач на която бе обявена „Стил комотидис” на Валентин Захариев. Той отказал коментар на Бгнес, тъй като в момента е в Сърбия по бизнес-дела.

„Интертръст холдинг”, на който Захариев е президент, държи във фирмата мажоритарния пакет акции – 1 600 от общо 2 000, останалите са притежание на Светла Димитрова, по данни от Търговския регистър. Всяка акция е с номинал от 500 лв., капиталът на дружеството е 1 милион лева. Председател на директорския борд е Роберто Младенов, който до неотдавна беше изпълнителен директор в холдинга. В устава на дружеството, гласуван на Общото събрание на акционерите от 26 юни 2007 г., като предмет на дейностите му са посочени външна и вътрешна търговия, внос и износ на желязо-съдържащи суровини, коксуващи се и енергийни въглища, търговия с метали и скрап, техническо оборудване, внос и износ на черни метали, строителство, комисионерство, търговско представителство и посредничество, сервизна, рекламна, информационна, програмна, консултантска и всякаква друга незабранена от закона дейност.

„Стил комотидис” предложи 1 933 000 лв. за пречиствателната станция, докато първоначалната цена в обявлението на съдебния изпълнител бе 1 538 153 лв. Взискател бе столичната фирма „Интерлийз”.

Очаква се частният съдебен изпълнител да обяви и следващия етап от разпродажбата на ОЦК. В момента се изготвят описи на оловния завод, който е запечатан от 19 април м.г. със заповед на директора на РИОСВ в Хасково заради честите вредни емисии.

След приключването на работата по описите на въпросната втора половина от металургичното предприятие в едноседмичен срок ще бъде обявена и публичната продан, заяви съдебният изпълнител Сираков. Не е ясна съдбата на стотиците металурзи и служители, които също притежават изпълнителни листове и разчитат на продажбите на активите, за да получат дължимите им заплати. Процедурата по разплащането е много сложна, има много присъединени дела. Свързаните с имотите изпълнителни листове са с по-ранна привилегия пред останалите кредитори и пред работниците, претендиращи за възнагражденията си. Продължават да постъпват изпълнителни листове от работниците, съдът няма физическата възможност да издаде наведнъж всичките, обясни Сираков.

hard admin

*

Top