Валията на Одрин: Не трябва да се забравя случилото се с Тюркян, а да се вземат поуки

„Една от най-големите особености на турската нация е, че много бързо забравят добрините и злините, които са направени срещу тях”, заяви валията на Одрин Хасан Дуруер пред паметника на 17-месечната Тюркян. Според думите му, не трябва да се забравя, това което се е случило в миналото, а да се вземат поуки.
Както вече 24rodopi.com писа, парк и паметник в памет на малката Тюркян, която загина по време на мирен протест срещу т.нар. възродителен процес на 26 декември 1984 г. в кирковското село Могиляне, бяха открити официално в Одрин. Паркът и монументът се намират в квартал „Старите изселници”, а церемонията се превърна в истинско тържество за жителите му.
На тържественото откриване присъстваха валията на Одрин  Хасан Дуруер, местният кмет Хамди Седефчи, зам.- председателят на ДПС Рушен Риза, организационният секретар на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ, областният лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер. Тук бяха още председателят на Федерацията на балканските турци в Одрин Зюлфеттин Хаджъоглу, кметове от областта, членове на Дружеството на учителите по турски език в Южна България и на женско сдружение „Букет” от Кърджали.
Кметът на Одрин Хамди Седефчи заяви, че като урок от миналото, в името на приятелството и братството, трябва да бъдат по подготвени за бъдещето.
Ученици от СОУ „Н.Й.Вапцаров” от Бенковски с ръководител Джемиле Хайрула  представиха кратка програма посветена на трагично загиналата Тюркян. Техните стихове  предизвикаха сълзи в очите на присъстващите.
Паметникът е изработен от мрамор  и е дело на 42-годишният скулптор от Шумен Бехчет Данаджъ. На него има надпис на турски език “Един куршум от Балканския вятър разтърси потеклото ми. Сега името ми е свобода”.

Гюнер ШЮКРИ

hard admin

*

Top