Васил Анастасовски спечели конкурса "Източните Родопи – вкуси дивата природа" със снимката "Устра"

Четирима са победителите в третото издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“, организиран от „Новото тракийско злато“ (НТЗ): Анахид Чальовска, Васил Анастасовски, Оля Стоянова и Херман ван дер Хаарт.
В раздела за пътеписи Анахид Чальовска печели първа награда (уикенд за двама в Природозащитния център „Източни Родопи“) за пътеписа си „Откраднати мигове“. Анахид е преводач по професия. Съпругът й се интересува от фотография и тя го е придружила това лято на фотопленер в Източните Родопи, организиран от Фотосинтезис и НТЗ. Красотите на района са я вдъхновили да участва за първи път в конкурс за пътеписи. “Родопите са най-красивата планина в България и всеки българин трябва да ги посети“, казва Анахид. Снимките в отличения й пътепис са на Милен Чальовски.
Победил в раздела за снимки е Васил Анастасовски за снимката му „Устра“. Наградата му е уикенд за двама в “Дивата ферма“ в Горно поле. Васил е от Кърджали. По професия е ИТ-специалист, а фотографията му е хоби. „Обожавам природата“, казва Васил. Носител е на голямата и първата награда в първия конкурс на бТВ „Аз, репортерът“ през 2011 година. Същата година печели още едно отличие: наградата на публиката в в онлайн фотоконкурса „България – атрактивна туристическа дестинация“. Тайното гласуване отреди на Васил и още едно отличие в нашия конкурс – трета награда за снимката му „Дяволският мост“.
Второто място е за Херман ван дер Хаарт (Холандия) за снимката му на малък воден бик. Това е първото чуждестранно участие в конкурса на НТЗ.
Второ и трето място в конкурса за пътеписи са за Оля Стоянова за пътеписите й „За Лисиците, черните щъркели и камъните, които си тежат на мястото“ и за „Дъждовница, Снежинка и други годишни времена в Родопите“. Оля е журналист и автор на книги, една от най-известните от които е „Пътеводител на дивите места“ (в съавторство със съпруга й Живко Джаков).

hard admin

*

Top