ВАС: Няма законова пречка за добива на злато на Ада тепе

Върховният административен съд окончателно потвърди законността на 30-годишната концесия, която дъщерното дружество на канадската Dundee Precious Metals – “Болкан минерал енд майнинг”, получи за добив на златосъдържащи руди от находището “Хан Крум”, община Крумовград.
При посещението си в Момчилград министърът на екологията Искра Михайлова се обяви в защита на големите инвестиции в Източните Родопи. Тя посочи, че ще се придържа към закона и ще направи всичко възможно, за да бъде съхранена природата.
Петчленен състав на ВАС е потвърдил определението на тричленката, с което остави без разглеждане жалбите на община Крумовград, “Сдружение за дива природа – Балкани” и Информационен и учебен център по екология срещу решението на Министерския съвет от февруари 2011 г. за предоставяне на концесията. Определението на втората инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщава „Капитал”.
Според петчленката жалбите са неоснователни, тъй като решението на кабинета не засяга правата и законните интереси на жалбоподателите. Магистратите са се мотивирали, че индивидуален административен акт може да се оспорва в обществен интерес единствено от прокурора. Липсва правен интерес и за кмета на общината, тъй като находището е изключителна държавна собственост. По отношение на решението за оценка въздействието на околната среда ВАС определи, че то подлежи на самостоятелно оспорване, което жалбоподателите вече са направили.
hard admin

*

Top