ВАС отхвърли жалбата на Караянчева, Беркант Барзат остава шеф на РИК в Кърджали

ВАС отхвърли жалбата на Цвета Караянчева в качеството й на областен координатор на ПП ГЕРБ срещу назначаването на Беркант Барзат от ДПС за председател на Районната избирателна комисия.
„Уважавам буквата на закона, но не смятам, че г-н Барзат може да бъде гарант за провеждане на честни и прозрачни избори в Кърджалийско”, категорична е Караянчева. „С поведението си на евровота през месец май той не показа, че може да бъде обединяваща фигура в РИК, която да съчетава професионални компетенции, политическа безпристрастност и лични достойнства, необходими за такъв пост. Той се държа скандално, позволи си да упражни натиск върху членовете на 61-а СИК при броенето на бюлетините и брутално наруши изборния кодекс. Подобни действия не могат да бъдат подминати. За жалост, ЦИК, която е доминирана от БСП и ДПС, допусна този човек не само да остане член на РИК, но да бъде и неин председател. Неговото назначение е поредното доказателство за продължаващия задкулисен пазарлък между коалиционните партньори и зависимостта на левицата от ДПС. Надявам се, че г-н Барзат да осъзнае отговорността, която ляга на плещите му. Ще следим внимателно работата му и ще алармираме за всеки негов акт, който би бил в противоречие с  изборните правила”, заключи областният координатор на ПП ГЕРБ.
Мотивите на върховните съдии са, че спорното решение на ЦИК не е незаконосъобразно и не са налице доказателства за противоправното поведение на Барзат на предходните избори.
Според ВАС при назначаването на РИК са спазени законовите процедури и след като политическите сили на местно ниво не са постигнали съгласие за ръководството на комисията, ЦИК е била в правото си да определи кой да я оглави, спазвайки ограничението нито една партия и коалиция да няма мнозинство в ръководството й.
24rodopi.com
hard admin

*

Top