Ваташка: Протест ще има! Пътуваме за Кърджали, за да упражним граждански контрол

Протест пред съда в Кърджали ще има, пътуваме с група приятели на собствени разноски. Това обяви пред Българското национално радио председателят на Сдружението на футболните фенове Елена Ваташка.
В Кърджали ще упражним граждански контрол върху опита да се посегне на българската историческа памет, заяви Ваташка. Тя не спази закона и не уведоми в 48-часовия срок Общинска администрация за протеста.
Делото за музея ще започне в 11.00 часа. Днес е второто заседание, на което ще бъде представена експертизата на вещите лица и ще бъдат изслушани свидетелите.
Претенциите на мюсюлманската общност са за парцела, върху който е сградата на музея. Строежът на медресето (религиозно училище) започнал с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма, твърдят адвокатите на мюфтийството.

Според юристите на областната управа мюсюлманското изповедание не е наследник на местната общност, защото по онова време не е имало регистрирано юридическо лице. Освен това сградата била построена с пари от държавата по проект на известен руски архитект и никога не е била мюсюлманско училище. Спорните сграда и парцел са одържавени в средата на миналия век, а по-късно в тях е настанен Историческият музей.

hard admin

*

Top