Вежди Рашидов: Банкерът Василев да бъде докаран от Белград у нас и да каже къде са парите

“Цветан Василев трябва да бъде докаран в България и да отговори на много въпроси. Той трябва да каже къде са парите и как ще бъдат върнати!”, това твърди почетният гражданин на Кърджали Вежди Рашидов. Както вече 24bulgaria.com писа, издирваният от Интерпол банкер се предаде на полицията в Белград (четете тук). Рашидов има 2,5 милиона лева на депозит в затворената от БНБ Корпоративна търговска банка (КТБ).
“Ако парите ги няма, то каква е файдата за 500 хиляди вложители в банката, които трети месец тръпнат за съдбите си. От няколко дни бивши кредитни милионери излизат и нападат вложителите, че били лакоми! Явно някои хора искат да закрият тази банка”, твърди бившият министър на културата пред „Пик”.
“Казусът е съвсем прост – някой е откраднал парите на гражданите. Василев като управител на БНБ трябва да каже какво се случва с парите. Прокуратурата също трябва да се намеси, защото това са нашите и на фирмите пари”, подчерта Рашидов пред ПИК.
Той защити вложителите, като каза, че лихвените проценти се определят от банките, а не от тях.
“Ощетените от КТБ са над половин милион души. Какво ще стане, когато те се обезверят? Дава ли си някой сметка, че те вече няма да са добросъвестни данъкоплатци”, попита Рашидов. Според него прокуратурата трябва да си влезе във функциите и да направи така, че Василев трябва да понесе отговорност за действията си.
“Не злорадствам от това, че Василев се е предал. Напротив – нека се върне, защото се създаде нелицеприятна ситуация с КТБ, която може да повлече цялата икономика на държавата”, предупреди Рашидов.
„Иван Искров трябва да си поеме цялата отговорност за всичко, което надроби и за целия миш-маш. Моята дума за Искров е, човек, който работи на държавна служба не бива да взима. Като е взел да си носи отговорност. Цялата му зависимост лъсна. Не го обвинявам само аз, но вече никой не се съмнява, че има зависимост”, подчерта Рашидов.
24rodopi.com
hard admin

*

Top