Вежди Рашидов бил на площада в Кърджали през декември 1989-та година с мисия на умиротворител

„През декември 1989 г. имаше страшен митинг в Кърджали. Българи срещу турци. Тогава проблемът беше да не капне дори капчица кръв. От София с микробус заминаха Кольо Босия, Мишо Неделчев, Виктор Самуилов, Джемал Емурлов (б. р. – Дмижи), Зиятин, който сега е професор в Турция (б. р. – Зияетин Нуриев), и аз отидохме да застанем между хората и нямаше кръв”, обяви депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов в интервю със Сашо Диков по Нова телевизия. Ще припомним, че на 29 декември 1989 година на пленум на БСП бе решено да бъдат възстановени имената на българските турци, което бе посрещнато на нож от кърджалийската организация на партията. В първите дни на 1990 година имаше митинги на ОКЗНИ и други патриотични организации, а на 8 януари бе изградена и структура на ДПС.

Бившият министър на културата припомни и историята с подписването на декларацията в подкрепа на Възродителния процес. „Тогава ни вкараха насила в едно помещение на „Витошка” (б. р. – улица в центъра на София) и ние подписахме декларации за ненападение на България. Беше през 1989 година (б. р. – Рашидов вероятно говори за началото на 1990 година)”, обясни известният скулптор.
Той разказа и как в края на 1984 година заминал за Кърджали и останал шокиран от военните машини, които го посрещнали. От милицията му казали, че може да пътува обратно за София, но баща му не може да напусне региона преди да бъде сменено името му.
hard admin

*

Top