Вежди Рашидов дразни другите с лъжа: За първи път от 20 години пробих бастиона на Доган!

От СДС репликират: Пламен Иванов да не е бил депутат от Марс? Освен това демократите спечелихме и 3 общини;

От БСП припомнят: Колкото гласовете на Вежди имаше и Стефан Данаилов, но и без един автобус от вътрешността на страна;

От ДПС се смеят: Рашидов пробил бастион!? Той казва, че и театърът, носещ името на майка му не е закрит, ама институциите казват друго

 

Часове след като издаде последната си заповед като министър на културата, назначавайки заместника си Митко Димитров за шеф на Националния дворец на културата, Вежди Рашидов отчете още, че „за първи път от 20 години ГЕРБ са „спукали бастиона на Доган в Кърджали”.

„Бях се заинатил, че този бастион може да бъде пробит от друга партия, успях да го направя, възложиха ми тази задача, за която хората смятаха, че един творец не би се справил. Амбициите ме накараха да се опитам да се справя, ще оставим времето да оцени дали съм се справил,” заяви Рашидов. Той не пожела да коментира дали ще продължи да се занимава с политика, но сподели, че е обещал подкрепата си на Бойко Борисов до изборите.

Ще припомним, че на предишните избори Вежди Рашидов водеше листата на ГЕРБ в Кърджалийски многомандатен район, следван от Цвета Караянчева. Партията на Бойко Борисов спечели 18 648 гласа, а ДПС – 67 770 гласа.

Рашидов се състезаваше и като мажоритарен кандидат, но загуби от Ахмед Доган. Бившият лидер на ДПС спечели 67 675 гласа (68,38 %), а Рашидов – 19 395 гласа (19,60 %).

Всъщност, реално погледнато големият пробив в Бастиона на Доган започва на 19 април 1997 година, когато Пламен Иванов стана депутат от СДС, а две години по-късно екипът на Иванов спечели и 3 от 7-те кърджалийски общини – Кърджали, Кирково и Момчилград.

Пламен Иванов не пожела да коментира думите на Рашидов, по посочи, че „в ЦИК има архив и всеки може да види какво се е случвало в Кърджали само преди 10-15 години. Все пак аз не бях депутат от Марс”.

Бившият главен секретар на СДС не обичал да го наричат „Разбивача на Бастиона на Доган”, но се удивлявал как някои политици сами се пишели за такива.

В края на мандата си Иванов отстъпи мястото си в парламента на активист от Кирково.

Депутат от БСП пък беше Стефан Стефанов, като в зората на демокрацията с гласовете на социалистите в парламента влязоха и други кърджалийци – Димитър Арнаудов и Минчо Минчев.

„Реално погледнато, колкото гласовете на ГЕРБ преди 4 години, имаше и листата на БСП с водач Стефан Данаилов на по-предишните. За отбелязване е, че резултатът на Ламбо беше постигнат само с местни гласоподаватели, а не с помощта на избиратели от вътрешността на страната, които бяха докарани през 2009 година”, коментираха от БСП-Кърджали.

От ДПС също не искали да правят анализ на действията на един отиващ си министър, но общински съветник подчерта, че „Рашидов казва още, че театър „Кадрие Лятифова” не е закрит, ама всички институции в България отчитат друго. Рашидов казва още, че е държан в мазе на милицията по време на „Възродителния процес”, но името му стои и под декларация на на комунисти, които признават български си корен. За последното е награден с изложба в Париж”.

hard admin

*

Top