Вежди Рашидов: Предизборна агитация на турски език!? Пълна глупост

Суперскандал се разгоря в петък в парламента, след като депутатите отхвърлиха възможността да се води предизборна агитация на чужд език с преводач. “Атака” и ГЕРБ напуснаха демонстративно залата. Така кворумът се провали и заседанието бе закрито. Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов коментира скандала пред агенция Пик:
– Какво се случи днес (б. р. – петък, 14 февруари) според вас, господин Рашидов?
– Голям срам за България. Езикът това е много голямо богатство. Няма лошо да знаеш китайски, английски, патагонски, турски… Но да водиш предизборна борба в България на чужд език е пълен абсурд.
– Като етнически турчин не се ли страхувате, че хората от регионите с преобладаващо турско население, ще ви осъдят за думите ви?
– Не, изобщо. Не е възможно в една демократична страна от Европейския съюз да се връщаме към пещерните времена. Какво значи това на български граждани да се прави агитация на турски?! Пълна глупост. Ами излиза, че тогава те  не могат да разчитат бюлетините. Е, как ще гласуват?!
– Не се ли обезмисля вотът им? И няма ли опасност от подмяната му?
– Точно така. Не може да се толерира незнаенето на български език от български граждани. Модерният свят учи езици. Съвременните хора владеят по няколко. Ние толерираме хора, които дори български не знаят. Срам, срам, срам…
– След изказването на Хюсеин Хафъзов* можем ли да очакваме някакво напрежение в регионите с турско население?
– Дано да няма. Все си мисля, че хората няма да се поддават на такива груби провокации. Защото тук става дума за етническа омраза. А това вече е страшно.
– Лютви Местан многократно се изказва, че в България не бива да се насажда етническо противопоставяне… Днес той започна скандала?!
– Ами той не владее добре турски. Какво повече да ви кажа.
– Имаше ли предварителен замисъл за подбуждането на този скандал, според вас? ДПС се опитаха да провалят днешното заседание като излязоха от залата преди регистрацията. ГЕРБ го спаси.
– Твърде вероятно е.
* Хафъзов предизвика грандиозен скандал вчера в парламента, след като депутатите не приеха поправката в Изборния кодекс да се води предизборна агитация на майчин език с преводач. Той обяви, че иска да е свободен човек и затова ще върви по пътя на Ахмед Давутоглу, Осман Калъч, Нури Адалъ и Ахмед Доган.
Името на Давутоглу взриви парламента и доведе до незабавно прекратяване на заседанието. “Атака”, ГЕРБ и БСП заподозряха, че Хафъзов визира турския външен министър, който е радетел за възраждането на Османската империя. По-късно ДПС обясни, че всъщност става дума за учител в религиозно училище от шуменското село Иглика.
„Колегата Хюсеин Хафъзов спомена имената само на четирима от тези хиляди репресирани и осъдени. Това са Осман Калъч, Ахмед Даутоглу, Нури Адалъ, Ахмед Доган – до един български граждани, родени в България. Предполагам, че някой в емоционален пристъп е направил вероятно неизбежната асоциативна връзка между Осман и други исторически личности, между Ахмед Даутоглу и други днешни политици от други държави. Колегата Хюсеин Хафъзов още в първото си изказване поясни, че говори за българския гражданин Ахмед Даутоглу от село Иглика. Той сгреши – не е от село Искра, а от село Иглика, Шуменско”, поясни лидерът на ДПС.
„Третият от списъка – Нури Адалъ е от моето село Островец. Къщите ни са съседни.
Това е човекът, който лежа близо 24 години в затворите и концентрационните лагери на комунистическия режим. По продължителност на гниене в затворите той се нарежда непосредствено след Нелсън Мандела и известен като българския Нелсън Мандела. Срещу него ли е протестът на ГЕРБ? Защото без жертвата на такива фигури в българската история, днес ние нямаше да се радваме на демокрацията, защото Нури Адалъ, Ахмед Доган заплатиха с цената на собствената несвобода привилегията днес да живеем в свободна и демократична България. Не разбирам тази истерия”, посочи лидерът на ДПС Лютви Местан.
hard admin

*

Top