Вежди Рашидов: Сам извървях пътя от Кърджали до световната слава, но не мога да се похваля с „успеха“ на Пеевски

– „Аз съм на 33 години и съм успял. Това престъпление ли е?”, пита Делян Пеевски в отворено писмо към медиите, след като КС го върна в парламента. Какво ще му отговорите, г-н Рашидов?
– Разбира се, че да успееш, това не е престъпление. Но аз питам, кои хора успяват? Успява Моцарт, Бетовен, Айнщайн, Пикасо, Дали, Владимир Димитров-Майстора, успява Гяуров. В какво е успял Пеевски? Това, че едно детенце е работило една година като следовател? Как така на 60 години топследовател на България не е успял, а за една година Пеевски е успял? За това, че две години е работил като зам.-министър и е уволнен след съмнения за корупция, за какъв успех говорим? Смятам, че властите, вместо да ходят да му удрят теманета, трябва да се заемат веднъж завинаги много сериозно да разследват от какво този човек е „успял”. Защото аз на 62 години – човек със световна слава, който съм си изградил сам пътя от Кърджали, не мога да се похваля с неговия „успех”. За какво говорим? Да, в България има успели хора, но това са тези, които са донесли славата, достойнството и морала на нацията. Да имаш пари, това е придобивка, а да успееш – това е талант. И задавам въпроса: „В какво той е талантлив?” Смятам, че неговите думи са наглост и цинизъм.
 
– В кой момент парламентът ще отеснее на широката душа на твореца Рашидов?
– То и сега е тесен парламентът за широката ми душа, но причината да съм там е, защото не съм научен да бъде нелоялен и предател. В моя живот, когато някой е имал уважение към мен, аз съм бил винаги точен и предан човек. Работил съм четири години прекрасно с Бойко Борисов. Благодарение на подкрепата на Бойко успях да свърша хиляди неща. Такива, каквито с години никой не си е мръднал пръста да ги направи. Колкото и прозаично да звучи, театрите са ремонтирани, реформата е направена, художествените училища – ремонтирани, археология се копаеше от сутрин до вечер. И само един пример ще ви дам, че докато аз бях министър с европейски пари направих най-хубавия площад – където днес искат оставката на правителството. На Ларгото работеха десетки български археолози и си изкарваха хляба. Днес там е станало свърталище за бездомни и клошари. Четири години не съм казал нищо за предшествениците си – които и да са били. За мен беше важно това, което в рамките на своя мандат ще направя. И съм се отнасял много отговорно. А сега 100 дни слушам реваншизъм, глупости, виждам уволнения и няма нито един забит пирон. Така и не разбрах какво иска този човек. Както „нямаше” какво да сложим в музеите, сега се оказва, че можем да напълним два такива музеи като българския Лувър. Както Стоянович говореше, че съм провал, срам за българската култура, сега се оказва, че не могат един трафопост да направят там. Аз нямаше да вдигна никакъв шум и щях да платя и трафопоста, и включването на ВиК, и парното към сградата, което е задължение на министерството. Европейските пари са за строителство на самата сграда. Но какво да го правим – министър!
Вежди Рашидов пред вестник „Ретро”

—————————————————————–
Страхотен пътеводител за планинари и туристи – виж повече тук!

hard admin

*

Top