Вежди Рашидов: Станишев може да се извини от мое име и на жена ми, вчера се скарахме с нея

– Директорът на европейския институт “Помак” Ефрем Моллов днес обяви, че ще създава партия на помаците? Няма ли да бъде това поредната етническа партия, господин Рашидов?

 

– Това е несериозно. Те и арменците, и евреите и кой ли още не ще поискат да си създават партии. Партии бол в България. Синдром на българската простотия.

 

– Моллов е обиден, че Сергей Станишев се извини на българските турци, но не поиска извинение от помаците. Затова ще създава партия…

 

– Не Станишев трябва да се извинява. Решението за провеждане на Възродителния процес е на пет човека от Политбюро на БКП и то беше изпълнено от Държавна сигурност. Тези пет човека трябваше да поискат извинение. И за това извинение трябваше да настоява Ахмед Доган, но той си пиеше кафето с тях. А Станишев може да стане дежурният по извиненията. Вчера се скарах с жена ми. Може да дойде да й се извини вместо мене…

 

– Не е ли малко преувеличено това представяне на Ахмед Доган като султан, който диктува всичко в държавата?

 

– ДПС е най-опасната партия. И тя ще управлява още 100 г. Защото българските партии са разпарчетосани и нямат кауза. Всички са против всички. Доган не е голям политик. Но останалите са слаби политици. Затова той властва.

 

– Кога ще спрем да гледаме назад? В момента се усеща опит за насаждане на етническа омраза, което е най-страшното. Припомнянето на Възродителния процес не е ли опасно?

 

– Да, абсолютно. Възродителният процес е голяма рана. Нанесе много поразии и върху имиджа на държавата. Но трябва да се сложи точка. Децата ни не знаят нищо за него. Страницата трябва да се затвори. Да спрем да говорим за него. Каквото било – било. Да вървим напред.

 

Интервю на Албена Борисова, Пик

 

hard admin

*

Top