Вежди Рашидов: Турците не са опасни, опасни са еничарите

Няма да се учудя, ако след губернатор от ДПС има и султан на Пловдив, твърди кърджалиецът
 
 
Да ви е честит губернаторът от ДПС, няма да се учудя един ден да има и султан на Пловдив – така пловдивският депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов коментира кадровата политика на Сергей Станишев и Лютви Местан. На въпрос към бившия министър на културата защо хората са настроени срещу ДПС и от какво се страхуват, Вежди Рашидов, който е етнически турчин, каза: “Турците не са опасни, опасни са еничарите. Това са наемни хора, които за пари са готови да кремират и собствените си родители”.
Партията на Лютви Местан няма нито един депутат в Пловдив, и както се шегуват мои приятели, там, където мине Вежди, няма ДПС, но какво да правим – изборът е ДПС да управлява, допълва не без разочарование известният скулптор.
Вежди Рашидов не иска да гадае колко ще изкара правителството на БСП и ДПС. Все ми е едно колко дълъг ще е животът на този кабинет, по-важно е дали ще има живот всичко онова, което той управлява, и каква е ползата за хората, отбелязва Вежди Рашидов.
Той няма да напуска парламента засега, макар и да признава, че стоенето на банка му е досадно. Когато здравословното състояние не ми позволява или има предпоставки, ще се оттегля, оставя вратичка бившият министър, който наскоро сподели, че си е вдигнал захарта заради участието във властта. Няма какво да ме задържи, освен здравето ми и хигиената, която успявам да запазя, споделя депутатът и допълва, че най-хубавото, което му се е случило, е, че му е свършил мандатът.
Две казарми идват малко в повече, не е лесно четири години да носиш отговорности, обяснява ексминистърът, който никога не е криел разочарованието си, че държавата се възприема от някои хора като хранилка.
През август, ако има ваканция, отива на почивка с обичаната си съпруга Снежана Бахарова, кардиолог в “Пирогов”, която също е кърджалийка.
Винаги ходя в Анталия, защото там няма хора, които говорят български и всеки път да ме питат нещо, но сега може да отидем другаде, замисля се скулпторът. За семейството си Вежди Рашидов говори с любов, особено за внучките си Миа и Ая, на 11 и 6 години. Не се обижда, че не се интересуват от неговото творчество, а предпочитат да се наиграят до умора. Няма и претенции да станат депутати, скулптори или художници като сина му Вадим. Искам да станат красиви, хубави български гражданки, твърди Вежди Рашидов, за когото разказват, че неговият баща е попарил първото му увлечение с музика, като е счупил цигулката в главата му. Свещено право на избор е – каквото те пожелаят, това да бъдат, няма лошо да станат прекрасни майки и да имат хубави дечица, мъдро обобщава творецът. За себе си той споделя, че в живота си е направил огромна грешка – само едно дете, а не повече.
Извън Народното събрание Вежди Рашидов прекарва часове в ателието си, в което държи най-скъпия талисман – снимка на любимата му майка, певицата Кадрие Летифова, починала, когато Вежди е бил малък. Загърбил политиката, вае сънищата си, радостите, нерви, тъги. Зад гърба му са над 1200 скулптури и пластики, изложби в Япония, Франция, Холандия, сега се готви за Анкара, пише „Марица”.
На въпрос дали е щастлив човек, скулпторът отговаря: “Наскоро един идиот и бездарник ме попита: “Ама кой си ти?”. И аз, без да мисля много, му отговорих: “Аз съм всичко онова, което ти никога няма да бъдеш”.
hard admin

*

Top