Ветераните на „Юнак“ спечелиха международния футболен турнир в Ардино

Гюнер ШЮКРИ
Отборът на „Юнак” спечели Международният футболен турнир за ветерани в Ардино.
На финала „юнаците” победиха тима на „Арда 1924″ от Кърджали с 6:5 след дузпи и грабнаха купата на Ардино. Редовното време завърши 1:1. Домакините излязоха напред с гол на Нурай Карабекиров, а Орхан Адем изравни. При дузпите, точни за „Юнак” бяха Октай Хасанов, Ерхан Салиев, Гюнер Бекир, Танер Бекир и Метин Мустафов. Точни за „Арда 1924″ бяха Рафи Имама (Балтата), Илия Марков (Цонбе), Валентин Радославов, Орхан Адем. Фатален за гостите се оказа пропускът на Гюнай Расим (Къни). Той уцели гредата.
В истински празник за малки и големи се превърна Международният футболен турнир за ветерани в Ардино. Първото издание на надпреварата протече при изключително голям интерес с участието на четири отбора. Турнирът, който е под патронажа на кмета на общината Ресми Мурад ще се превърне в ежегоден.
В мача за третото място отборът на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци”) от Бурса се наложи над втория отбор на „Юнак” отново след дузпи – 7:6, а редовното време завърши 1:1.
В тима на ветераните от Бурса личаха имената на известни бивши футболни звезди на „Юнак” от славните години на тима през 80-те години на миналия век – братята Айдън и Илхан Чошкун, Сунай Чайлар, Турхан Ханджъ, Севим Чошкун, Юсеин Касапоглу.
Преди началото на турнира с едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички покойни футболисти и деятели от „Юнак”.
Главен съдия бе дългогодишният рефер Валентин Нейчев – Фарко, който пристигна за надпреварата от мегаполиса Ню Йорк. Поради финансовата криза в Гърция в последния момент ветераните им се отказаха от участие в турнира.
След мача организаторите бяха подготвили и „трето полувреме”. В дружеска обстановка ветераните от Ардино, Кърджали и Бурса си припомниха хубавите стари времена. Кметът на общината Ресми Мурад и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрам връчиха купите на отборите. Имаше и индивидуални награди.
За най-добър играч на турнира бе определен Билгин Сали  – Бъгън от „Юнак”, за най-добър вратар – Илхан Чошкун от Бурса. Кърджалийският ветеран Орхан Адем стана голмайстор на турнира с 6 гола. И тримата получиха статуетки от организаторите.
От името на ФК „Юнак” президентът му Метин Мустафов връчи на кмета Ресми Мурад благодарствен плакет за развитието и подкрепата към футбола в град Ардино.
„Искам да изкажа своето задоволство от организирането на този турнир. Ще подкрепя надпреварата да се превърне в традиция”, заяви при закриването Ресми Мурад. Той обеща през следващото издание да облече фланелката на „Юнак”.
57-годишният Красимир Аврамов от Стара Загора е бивш играч на „Юнак” от 70-те – 80-те години на миналия век. „Изключително съм развълнуван. Това е една много хубава инициатива. След 30 години отново съм в Ардино. Тук се събраха футболисти от пет поколения. Надявам се този турнир да се превърне в традиция”, заяви Аврамов.
59- годишният Делчо Дингов (Чивърс) от Кърджали дълги години е ритал за „Арда” и „Юнак”. „Поздравявам инициаторите на състезанието. Радвам се, че ФК „Юнак” се сеща за ветераните си от близкото минало, които са дали младите си години за град Ардино.
Срещнах се с мои бивши съотборници, с които не бях се виждал дълги години. Споменът за нашите славни години е много хубав”, отбеляза Дингов.
24rodopi.com
hard admin

*

Top