Взрив в Истамбул 20 души мъртви

  • Няма информация за пострадали български граждани, съобщи за “Нов живот” консулът ни Стоян Гочев
  • В Зейтинбурну, където стана инцидентът, живеят и работят много наши изселници

"Нахит ДОГУ
Мощен взрив отне живота на 20 души в Истанбул. Ранените са 117, от които 5-ма се намират в тежко състояние. Това бе равносметката до редакционното приключване на броя.
Разрушени са две сгради, намиращи се в индустриалната зона на истанбулския квартал “Зейтинбурну”. Валията на 15-милионния град Муаммер Гюлер съобщи, че причината за инцидента е експлозия на фойерверки в нелегална фабрика за производство на пиротехника. За сега няма данни, които да свидетелстват за терористичен акт, заяви Гюлер.

Консулът ни в Истанбул Стоян Гочев каза специално за 'Нов живот', че нямат информация сред пострадалите да има български граждани, но постоянно следят ситуацията. Изселници от Истанбул заявиха, че вероятността между пострадалите да има нашенци е твърде голяма, тъй като в квартала, където стана инцидентът живеят и работят голям брой изселници от България.
Полицейски източници потвърдиха, че не разглеждат версията за терористичен акт като причина за експлозията. Турските медии "съобщиха, че нелегалната фабрика за производство на фойерверки се намира в пететажна сграда, в която са се помещавали и други работилници. Според първоначални проучвания причина за взрива е бил проблем с газова бутилка, използвана в един от цеховете за пиротехника.
Очевидци разказаха пред турските телевизии, че в района на инцидента е настъпила голяма паника. Ранените се опитвали да се отдалечат от съборените сгради, а други търсели медицинска помощ. В суматохата десетки са търсели близките си под развалините. След мощния взрив полицията отцепи района, докато спасителите се опитваха да извадят затрупани тела сред отломъците от бетон и тухли.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top