Вижте каква е водата от чешмата „Айше Молла“

Ако си налеете вода от чешмата „Айше Молла” в района на пазара в Кърджали и я оставите да престои в съд, между 7-мия и 10-ия ден ще видите кафява утайка на дъното на съда. Това твърдят пред 24rodopi.com кърджалийци, които са експериментирали след съобщението на Районната здравна инспекция, че водата от тази чешма не е годна за пиене.
Както вече 24rodopi.com писа, РЗИ извършила мониторинг водите от местни водоизточници (чешми) в края на юли. Извършено било пробонабиране от четири местни водоизточника на територията на Кърджали – „Айше молла”, пътя за Ардино, до въжения  мост за кв. „Възрожденци” и сондата в кв. „Байкал”. Резултатите от изследванията са несъответстващи по микробиологични показатели. Това крие риск за здравето на гражданите, ползващи вода за пиене от цитираните чешми, поради което съветваме да не се ползва водата от тях, твърдят от РЗИ.
Вижте легендата за Айше Молла:
Айше Молла била богата вдовица, родом от Хасково. Живеела съвсем сама. Извикала майстори да намерят вода и да я докарат до мястото, което им посочила и там да изградят чешма на нейно име. Често казвала: “Когато умра, няма кой да ме спомене, защото сега ме тачат заради парите ми, а после ще ме забрави всеки – затова ще направя чешма, та да ме споминат през вековете”.
Наричали я молла, защото била грамотна и знаела достатъчно молитви от Корана, които четяла на мевлид (панихида). Почитали я мъже и жени, но имало и хора, които й завиждали за богатството. Била куражлия жена и никога не й минавала страшна мисъл, дори не се заключвала, освен дворната порта.
Един ден съседите забелязали, че Айше я няма. Помислили, че може да е отишла в някое съседно село на мевлит и не я потърсили. Минали два дни, а Айше Молла не се вестявала. Затропали съседите на вратата й,но никой не отворил. Влезли в двора, повикали я – никакъв отговор.Блъснали вратата на спалнята й и ужасени видели мъртвата Айше, цяла обляна в кръв. От богатата й покъщнина не било взето нищо. Недоумение обхванало съседите й, които за един миг се струпали в къщата й. Но в едно тенеке видели две лири, явно парите й са били скрити там – убийците са ги откраднали.
Погребали тържествено Айше Молла, но издирването на престъпниците завършило без резултат. И така думите на Айше се сбъднали – след време почти я забравили, но останала чешмата на нейно име. Днес надписът липсва, защото чешмата е поправяна и изместена по-нагоре от предишното й място. Ако и да промениха името й в памет на Георги Органджиев, хората пак я назовават със старото й име – чешмата на Айше Молла. И всички знаят за коя чешма става дума.
24rodopi.com
На снимката: Утайка на дъното от водата, налята от чешмата „Айше молла”. Снимката е направена от Стефан Николов на десетия ден
hard admin

*

Top