Вижте списъка "Те създадоха ДПС в Кърджали преди 25 години"

ДПС в Кърджали ще отбележи 25 години от създаването на регионалната структура на 8 януари. Областният съвет на движението ще награди учредителите.
ДПС край Арда е създадено на 8 януари 1990 година. Близо 30 човека се събират в къщата на улица “Юмер Лютви” 35, в която тогава живее Бахри Юмер, настоящият областен лидер на партията. За първи координатор е избран Мюмюн Рамадан, а в първото ръководство влизат Бахри Юмер, Мюмюн Емин, Яшар Шабан и Фикрет Яшар.
За учредяването на структурата Бахри Юмер разказва пред 24rodopi.com (част от интервю, публикувано преди години в сайта):
Много от политическите анализатори в страната очакваха сблъсък между българи и турци. Това не се случи благодарение на новоучреденото Движение за права и свободи.
На 2 януари 1990 г. пред партийния комитет (днес сградата на общината) имаше голям митинг – отпред братята българи, кордон от полицаи, зад тях ние турците. Дойде Андрей Луканов. До 5 януари всеки ден вървяха митингите в Кърджали.
Аз и неколцина приятели бяхме в основата на митингите в Кърджали. Обяснявахме, че протестираме за връщането на елементарните ни човешки права. Бяхме против крайните елементи. Обяснявахме, че с реваншизъм доникъде няма да се стигне. По това време във Варна Ахмед Доган създава Движение за права и свободи. Датата е 4 януари. Веднага той тръгва за Кърджали с влак. Пристига на 5 януари. Влакът е спрян от националисти на гарата в Перперек. Това бе оповестено на митинг на площад „Освобождение” ( пред тогавашния магазин „Девети септември”). Пратихме тридесетина коли да го докарат. Те пък тръгнали пеша за Кърджали. Появиха се на митинга. Съратникът на Доган – Касим Дал обяви, че е създадено Движението за права и свободи. Запозна ни с уставните документи и програмната декларация.
Разбрахме се вечерта да проведем сбирка. Събрахме се в бл.35 във „Възрожденци” в апартамента на Айдън Бейтула Кадир от софийската ни бригада. До сутринта заседавахме. Взе се решение да се учреди структура на ДПС и в Кърджали.
На 6 и 7 януари обиколихме областта. На 8 януари в къщата на баджанака ми по пътя за Енчец (днес улица „Юмер Лютви” №35) се събрахме 33 души. Учредихме областна структура на партията. Предложиха аз да бъда председател. Бях млад, нямах опит. Приех да бъда заместник. Мюмюн Рамадан, човек с повече опит от мен, оглави областната структура.
Бахри Юмер ни предостави списъка с учредителите на Движението за права и свободи в област Кърджали. Това са:
Ерол Мехмедали Узун – Ардино
Неджатин Мюмюн Рустем – Ардино
Юркюш Юзеир – Ардино
Мюмюн Мюмюн Фейзула – Ардино
Мухамед Ахмед Махмуд – Джебел
Хюсеин Хюсеин Мустафа Джебел
Бахри Реджеб Юмер – Джебел
Рамадан Салимехмед Халибрям – Кърджали
Яшар Шабан Бекир – Кърджали
Фикрет Яшар Рамадан – Кърджли
Сеидали Сюлейман Сеидали – Кърджали
Яшар Мустафа Касаб – Кърджали
Исмет Кахраман – Кърджали
Айдън Бейтула Кадир – Кърджали
Бисер Филипов Методиев – Кърджали
Шукри Хабилов Рашидов – Кърджали
Мюмюн Яшар Рамадан – Кърджали
Енвер Еюп Шабан – Кърджали
Бехрул Муса – Кърджали
Салибрям Алиосман – Кърджали
Мюмюн Йълмаз – Кърджали
Рашид Сали Рашид – Кърджали
Рашид Шукри – Кърджали
Исмет Велиев – Кърджали
Ергюн Кабакчъ – Кърджали
Кенанова – починала
Мюмюн Сюлейман Емин – Кърджали
Хюсние Реджеб Исмаил – Момчилград

Тасим Мустафа Мерт – Крумовград

hard admin

*

Top