Виж какво има в главата на Ахмед Доган…. Кой колко струва в листата на ДПС

 
Досега:
1.№5 – едно магаре от Родопите
2. Какво ще се случи, ако Муса Юсуф Сеидахмед е № 8 в листата?
 
(Продължение от вчера)
 
И за всички дребни и големи сметки, породени от амбициите на тези 20 и кусур човека, чиито имена попаднаха в протоколите на 7-те кърджалийски общини, Ахмед Доган има решения. До края на тази седмица той и Лютви Местан ще направят последните корекции на листата и тя ще бъде внесена в Районната избирателна комисия в Кърджали в последния час. Както беше на предишните избори, че и на по-предишните, че…
В новата листа ще преобладават новите имена, но поне един от старите депутати ще остане на избираемо място – 2-ро, 3-то или 4-то, за да гарантира приемственост. Пак ще припомним, че първото място е запазено за Лютви Местан.
Кой ще предаде щафетата на новите, като се уреди с още 4 години стаж в парламента?
Ако се съди по броя на номинациите, това следва да е бившият зам.-министър на отбраната Неджми Али. Но и доайенът в Народното събрание Ремзи Осман няма да се даде лесно, макар и само с една номинация – от Черноочене.
В случая везните наклоняват към Неджми Али, но и за двамата Доган знае твърде много и ако е стигнал до извода, че Лютви Местан е достатъчен за посрещане на новобранците в парламента и „отварянето на очите им”, и двамата не бива да се шокират, ако не са в листите. Но вариантът „и двамата не пасват на новите хоризонти на ДПС” е само теория, защото Доган няма да рискува да разочарова двама ключови играчи в кърджалийското ДПС. Все пак е време, когато всеки активист и неговите поддръжници са от особено голямо значение.
Бившият младежки лидер и бивш парламентарен секретар Салиха Емин безспорно е фаворитът на кърджалийските общини за листата. Това пише в протоколите, които бяха внесени в централата от областния лидер Бахри Юмер.
Когато говорим за дамско присъствие на избираема позиция, следва да отбележим и друга номинация – Мукаддес Налбант. Бившият зам.-министър на образованието е попадение в изпълнителната власт, отчита лидерът Лютви Местан. Той иска да види землячката си в парламента, но пък твърде много ще натежи момчилградското лоби. Представете си вариант: 1. Лютви Местан;2.Неджми Али;3.Мукаддес Налбант и на 4-то място бившият кмет на Момчилград Ердинч Хайрулла?
Хайрулла е номинация №1 на Момчилград. Освен това се очаква знак от Доган, който да включи бившия кмет в листата и да покаже, че който не предава партията в тежки за него моменти, за него винаги има шанс да върви нагоре. Ще припомним, че Хайрулла бе сменен с Акиф Акиф на предишните кметски избори, но въпреки огромното си разочарование, той не тръгна срещу ДПС.
Ще бъде ли спазена традицията на избираемо място да е представител на алианската общност? Ако това стане, битката за 4-тото място е между зам.-кмета на Момчилград Ерол Мехмед и бизнесмена от Кърджали Мустафа Ахмед. В случая за избора на Доган и Местан следва да натежи повече самата позиция на старейшините от общността.
Всъщност, каквато и листа да донесе от София Бахри Юмер, тя ще е продукт на изборната математика на Доган и Местан. Първият няма да даде отчет на своите, но пък вторият ще излезе извън рамките на сложния си изказ и ще обясни, че всеки е поставен точно там, където му е мястото. Всеки един от 10-те човека в листата има цена и си е заслужил мястото. Разбира се, не в смисъла на финикийските знаци, а според това, кой колко тежи – в региона си, сред традиционния електорат, сред потенциалните нови избиратели, сред дадена професионална прослойка, възрастова група и т. н.
(24х7Родопи)
 
(Следва) 

—————————————————————–
Намери автомобил от най-бързоразвиващия се сайт за коли в България!

hard admin

*

Top