Викат белята да дойде във „Възрожденци“! Опасно и незаконно строителство под електропровод 110 kV (снимки)

„Опитах се да построя вила в село до морето. Забраниха ми, защото съм бил до електропровод. На 30 метра от двете му страни не можело да се обособяват имоти за живеене, търговия и т. н. хората от НЕК ми казаха, че съм се набутал в парцела, защото никога няма да имам нотариален акт. А и да направя нещо с рушвети, документът ще бъде атакуван, а къщата съборена. Ако пък паднела жица, щял съм да горя като крадлив … Уви, върнах се в Кърджали и гледам от прозореца точно под далекопровод никне магазин ли, ресторант ли, не знам, но винкелите почти докосват жиците”, това е част от писмото на жител на квартал „Възрожденци” до 24rodopi.com. Той пита коя институция е разрешила изграждането на търговски обект точно под далекопровода.
Става дума за строителен обект под блок 2, до бензиностанцията и автосервиза. Строи се под електропровод 110 kV, собственост на Електроенергийния системен оператор.
„Абсурдно е това строителство. Незаконно. Предприемачът, който си е харесал терена, първо трябва да получи разрешение, което означава, че за да има първа копка, трябва да се премести стълбът. В региона е имало случаи на паднали проводници, които са предизвиквали пожари и други инциденти. Имало е и смъртен случай”, поясниха енергетици. Служители от НЕК уточниха, че местенето на стълб за високо напрежение 110 kV възлиза на около 80 000 лева (цени на стълба и на операциите по преместването).
Те посочиха, че има строги ограничения за строителство около въздушни електропроводни линии. В сервитутната зона на енергиен обект за производство, пренос, разпределение и преобразуване на електрическата енергия не се допуска: всякакъв вид застрояване;  засаждане на трайни дървесни насаждения; извършване на сондажни работи, търсене, проучване и добив на подземни богатства; складиране на отпадъци и материали; паркиране на автомобили и др.
Ако минава високо напрежение през парцел в населено място, минималните размери на сервитутните зони за енергийни обекти (ограничение за строителство) са следните: за въздушни електропроводни линии от 110 kV, по 4 m от двете страни на електропровода; за въздушни електропроводни линии от 220 kV, по 6 m от двете страни на електропровода.
„Обектът във „Възрожденци”, който е електропровод 110 kV, е незаконен. И не защото енергетиците не го харесват, а защото при една авария и скъсване на проводник всичко ще стане на пепел. Случаят е за РДНСК, Общината, Прокуратурата”, казаха енергетиците.
„Ограничението на 110 kv е по 10 метра от двете му страни, мерено от последната жица, демек сервитут 20 метра. Лошото е че има огромно облъчване и се хваща рак на мозъка от него. Цял квартал под високо напрежение в град в САЩ осъдиха ел. компанията. При изследванията се установи, че 80 % от хората, живеещи под жиците и в близост до тях, имат рак на мозъка. За опасната интерференция от лъчите на електропроводите можете да питате и лекарите”, това пък твърди бивш служител на „Енергоснабдяване”.
24rodopi.com
hard admin

*

Top