Викат петима от ОИК в съда

  • Подписалите протокола с резултата от вота с особено мнение ще ги разпитват

"vspace="Росен ДЕЯНОВ
Вчера бе поредното заседание на Административния съд в Кърджали по делото, заведено по жалба на “Новото време” за касиране на вота за Общински съвет в Ардино. Тричленен екип от представители на ищците, Общинската избирателна комисия и съда преброи близо десетте хиляди бюлетини.
Открита е разлика от 10 гласа в полза на “Новото време”, цифрата не е решаваща. Увеличил се е и броят на недействителните бюлетини. След повторното им преброяване се оказва, че 54 от тях в полза на ДПС са нередовни, за “Новото време” нередовните са 44. Така вместо 4913 гласа хората на Доган печелят 4859, а партията на Кошлуков – 3533 гласа вместо 3577. Общият брой на нередовните бюлетини става 714 вместо 627.
Готова е и технологичната експертиза на бюлетината за местен парламент в Ардино. По време на изборите на 28 октомври тя придизвика полемики заради отпечатана точица върху хартията близо до номера на ДПС. Според експертите става дума за фабричен дефект при производството. Причината е прашинка, попаднала не на място при фотокопирането и проявяването на бюлетината в печатница “Родопи” в Кърджали. Тоест при самото създаване на бюлетината, а не при отпечатването й.

Адвокатите на “Новото време” Виктор Токушев и Калина Славкова и Димитрина Бояджиева на избрания Общински съвет приеха полицейска справка, направена по делото за кмет в Ардино, която се отнася за 48 дописани под чертата лица в избирателните списъци.
Съдията по делото Дичо Дичев отказа да уважи искане на “Новото време” за проверка на 7000 гласа повече в избирателния списък на община Ардино в сравнение с изборите за евродепутати. Отказа и проверка на определени лица в конкретни избирателни секции, за които има съмнение, че не са били в страната на 28 октомври или са пристигнали точно в деня на вота.
Дичо Дичев призова на 29 ноември в съда за разпит да се явят петима от членовете на Общинската избирателна комисия в Ардино. Те са подписали протокола от вота с особено мнение.

информация: в Нов Живот

hard admin

*

Top