„ВиК” за случая „Нещо кафяво тече от чешмата”: Отговорността за калната вода е на потребителите

Отговорността за калната вода, потекла от чешмите в блок №24 в кърджалийския квартал „Възрожденци”, е на собствениците. Това стана ясно от официалното становище на „ВиК” по случая, за който 24rodopi писа. „Тази вода би трябвало да мога да я пия, но едва ли някой би го направил, дори ръцете не бих си измила, а аз плащам за питейна вода! Много негативизъм събрах в последните дни в Кърджали и вече клоня към нетърпимост, защото неведнъж от „ВиК” и фирмите от „Водния цикъл” ме поставят в неразположение”. Този текст със снимка получихме от наша читателка в сряда.
„Да се върнем на течащата вода от кранчето на снимката. Отново упреците и недоволството са насочени към „В и К” дружеството. Питейната вода, която „В и К” подава във водопроводната мрежа, е с изключително добро качество и категорично отговаря на изискванията на стандартите, поставени в Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Границата на собствеността на водопроводите, обслужвани от „ВиК”, е водомерът на сградното отклонение. След него, отговорност за качеството носят потребителите. Ако това беше водата, подавана от „ВиК”, тогава от всички чешми на 65 хил. жители на градовете Кърджали, Момчилград и 33 села, водоснабдени от яз. „Боровица”, щеше да тече такава вода”, се посочва в становището на управителя на дружеството инж. Кера Василева.
 
„Работим в кучешки студ, за да предотвратим големи аварии”
 
„Сега се реализира един значим за гражданите на град Кърджали строеж: „Реконструкция на питеен водопровод по ул. „Климент Охридски”. Този участък от водопроводната мрежа е с местоположение на входа на града. Тръбите са стоманени, с диаметър 800 мм, силно амортизирани и корозирали, в окаяно състояние и с множество пробиви, от които изтича голямо количество вода, причиняващо значителни неудобства и неприятности, както на водоснабдяването, така и на съпътстващата техническа градска инфраструктура. Улица „Климент Охридски” е и път за селата Енчец и  Главатарци. По нея преминават много туристи, а реконструираният участък беше постоянно във вода и лед през зимата. Това поставяше в невъзможност Община Кърджали да я благоустрои.
Строежът беше финансиран от Министерството на регионалното развитие през октомври 2008 г. и замразен през ноември 2009 г. по нареждане на Росен Плевнелиев, тогава министър на регионалното развитие и благоустройството. Четири години изминаха в очакване, молби, докладни и надежди да бъдат отпуснати пари и това се случи през ноември 2013 г., благодарение на разбирането на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и на областния управител Бисер Николов, който твърдо и упорито настояваше да се намерят и насочат необходимите финансови средства към град Кърджали”, се казва в позицията на „ВиК” относно ремонтните дейности през последните дни.
„Строежът е с изключителна сложност за изпълнение с оглед на това, че през този водопровод се подава вода на 80 % от жителите на град Кърджали, жителите на селата Солище, Скърбино, Иванци, Сипей, Рани лист, Невестино, Зим Зелен, Повет, Панчево и Жинзифово. Допълнително изпълнението е усложнено поради почти минусовите температури и краткия срок на усвояване на средствата през 2013г.
Тук е мястото да благодаря на изпълнителя – Гражданско сдружение „Саварона Ардастрой”, чиито ръководители се съгласиха да изпълнят обекта и поеха отговорността и предизвикателството да работят през зимните месеци.
Заради голяма цел – подмяна на компрометирания участък и предотвратяване на авария, която би оставила жителите без вода за много дълъг период от време, се налага всички ние да претърпим временни неудобства.
 
Обвинения в „саботаж” на християнски празници
 
Каква беше и е задачата на „ВиК” дружеството през този период – да уведомява потребителите за времето на спиране и пускане на водата, да я спре и да я пусне в определените часове – два или три пъти за времето от началото до края на изпълнението на строително-монтажните работи.
Първото спиране на водата беше обявено за времето от 8.00 часа на 05.12.2013 г. до 8.00 часа на 06.12.3013 г. На 06.12.2013 г. е големият християнски празник Никулден. Насрочихме тази дата, за да не се налага последното спиране на водата да е на Коледа или на Нова година. Споменавам и свързвам гореописаното с факта, че беше отправен укор дори за нехристиянско поведение на управителя на „ВиК” ООД Кърджали.
Работниците от дружеството – изпълнител с помощта на работници от „ВиК” ООД от 8.00 часа до 24.00 на 05.12.2013 г. монтираха и свързаха към съществуващата водопроводна мрежа при непрекъсната 18-часова работа, както се казва при „кучешки студ”, временен водопровод за водоснабдяването на града за времето на строителството. Водата беше пусната в 24.00 часа и до 6.00 часа на 06.12.2013 г. беше нормализирано водоснабдяването.
В 6.05 часа на 06.12.2013 г. стана авария и градът осъмна без така необходимата за празничния ден вода.

През целия празничен ден Никулден, при същите климатични условия, същите хора отстраняваха аварията. В същия този ден телефоните на диспечерите на дружеството, които също бяха на работа, загряха от обидите и негативизма на вероятно претендиращи за християнски добродетели хора… Диспечерите са служителите, които могат единствено да получат и предадат информация на нашите клиенти.

След отварянето на крановете за пускане на водата към града поради голямата консумация и изключването на регулатора, разположен в началото на реконструирания водопровод, който автоматично регулира налягането, във високите части на града – кв. „Байкал” и последните етажи на високите блокове като бл. 52, бл. „Вихрен”, бл. „Булгартабак” и др. по бул. „Беломорски” , бл. 41 в кв. „Възрожденци” и др., останаха без вода.
Наложи се ръководството на „ВиК” дружеството да вземе решение да подаде вода от зоната с високо налягане – 15 атм., към зоната с ниско налягане – 5 атм. Връзката става през етернитов водопровод с диаметър 350 мм, намиращ се под въжения мост и пресичащ река Арда в зоната на водното огледало.
Регулирането на налягането се извършваше ръчно и изключително прецизно, поради това, че при превишаване на налягането във водопроводите от ниска зона над нормативното, неизбежно биха се случили множество аварии с непредвидими за водоснабдяването на града последици. Операцията се извършваше през нощта и отново при минусови температури и ще продължи да се прави до приключването на обекта.
Това са само част от трудностите, силното напрежение и голямата отговорност на всички, свързани с изпълнението на обекта.
Надявам се неудобствата, които изпитаха гражданите, да бъдат забравени, както вече са забравени тежките режими на водоснабдяването на града през 80-те години на миналия век. Направеното и постигнатото за този наистина кратък период – ноември – декември 2013г., ще остане и ще бъде в полза на всички нас и поне още на едно поколение.
Ако на някой от потребителите на вода се случи да има авария в инсталацията на жилищната сграда и му се наложи да подмени един метър тръба с диаметър 20 мм, колко време ще остане без вода до отстраняване на аварията си?”, се казва още в официалното становище на управителя на „ВиК” дружеството инж. Кера Василева.

На снимката:
Инж. Кера Василева и Бисер Николов оглеждат строителните работи до изградения байпас
hard admin

*

Top